Binnenland
KRO-NCRV

Harald Benink: Nederland moet stoppen zichzelf te beschadigen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Harald Benink: Nederland moet stoppen zichzelf te beschadigen

Nederland moet stoppen zichzelf te beschadigen. Met de opstelling van Nederland in Europa over coronabonds snijdt Nederland zichzelf in de vingers: "Nederland heeft politieke schade opgelopen", zei hoogleraar banking en finance aan de Tilburg University, Harald Benink in 1 op 1. "Nederland heeft een cruciaal belang bij het in standhouden van de Europese markt.”

Het Nederlandse kabinet keerde zich vorige week – met succes – tegen het uitgeven van zogenoemde coronabonds; Europees uitgegeven obligaties waarvoor ook Nederland garant staat. Maar: "Voor een Europees werkloosheidsfonds, dat hangt onder de Europese commissie worden ook Europese obligaties uitgegeven, waarvoor alle landen garant staan. Nederland dus ook. Dit soort Europese obligaties zijn de afgelopen jaren al voor 800 miljard euro uitgegeven. We doen dus al zoiets (als coronabonds, red.)."
Het Nederlandse verzet tegen coronabonds is voor Benink simpel te verklaren: "Er wordt iets opgevoerd voor de politieke buhne."

Prof Harald Benink: Blaf Italië niet af

Als onderdeel van de donderdag gesloten deal tussen de Europese ministers van financiën, kunnen landen geld lenen uit het ESM-noodfonds (zonder voorwaarden als het om directe, corona-gerelateerde kosten gaat).
Italië heeft al aangegeven hiervan geen gebruik te zullen maken: "Italië heeft al vaker aangegeven dat ze geen hulp van het ESM-noodfonds willen, want dat geeft een stigma. Het bedrag wat Italië uit het ESM kan ophalen is 40 miljard, slechts 2 procent van hun Bruto Binnelands Product. Dat kunnen ze ook ophalen uit zelf uitgegeven obligaties. En die worden vervolgens opgekocht door de Europese Centrale Bank..."

Risicovoller

Maar voor die opgekochte leningen via de ECB staat Nederland óók garant: "Dit is eigenlijk veel risicovoller; je koopt staatsschulden op, zonder voorwaarden. Maar politiek is dit handiger, want je hoeft hiervoor niet langs de Tweede Kamer. Maar de facto staan we dus al garant, doen we het al. We deden het ook al voor deze crisis, we doen het nu en er komt een groot economisch pakket aan. Of je het nu coronabonds noemt of niet, Nederland staat er garant voor. Het is een taalspelletje, daar moeten we mee stoppen.”
Nederland had ook nooit die rol van boeman op zich moeten nemen, stelt Benink. "We hadden Duitsland moeten vragen: hoe staan jullie erin? Zij wilden ook geen eurobonds. Wat Nederland deed was ‘volkomen overbodig’, want Duitsland, Merkel, wilde het evenmin."

Uitleggen aan de belastingbetaler

Maar hoe leg je zoiets uit aan de Nederlandse belastingbetaler, die na de financiële crisis met bezuinigingen is geconfronteerd? "Wij moeten laten zien: Nederland heeft enorm veel belang bij de Europese markt, we hebben een exportoverschot. Er wordt heel veel geld verdiend. Dat moeten Rutte en Hoekstra vertellen."

Als het aan Benink ligt, stopt Nederland ook met het opgeheven vingertje in Europa, ‘van jullie houden je niet aan de afspraken’. "Dat is een oude koers waarvan gebleken is dat die niet werkt. Wij als Europese hoogleraren zeggen: maak een plan waarin hervormingen mogelijk zijn, en als landen dat dan doen, kun je ze belonen met economische investeringen vanuit Europa."
Zie het grote Nederlandse belang, is Beninks oproep. "Nu al wordt in sommige landen gezegd: moeten we die Nederlandse producten nog wel kopen? Onze tulpen, bijvoorbeeld. Dus zelfs als je vanuit Nederlands oogpunt een egocentrisch standpunt inneemt: andere landen helpen is ook in ons eigen belang. Nederland moet echt stoppen met zichzelf te beschadigen. Nederland moet weer pro-Europees worden. Uit welbegrepen eigenbelang; een cruciaal belang."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niets. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie