Binnenland
BNNVARA

Groen is goed voor de geest

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Groen is goed voor de geest

Heerlijk de natuur in, wandelen in het groen: het maakt mensen gelukkiger. "Groen doet mensen sneller herstellen van stressvolle situaties. Niet alleen een wandeling door de natuur helpt, zelfs het uitzicht op groen heeft al effect", zegt sociologe Jolanda Maas in Vroege Vogels.

Groen en gezond

Dat de natuur een positieve invloed heeft op de gezondheid van de mens is geen nieuws, maar steeds meer blijkt dat het ook helend kan werken op psychiatrische aandoeningen. GGZ’s en andere zorginstellingen vinden elkaar in Green Mental Health, een initiatief om dit idee ook in praktijk te brengen. Deze week is er een groot congres.

Jolanda Maas

Mensen voelen zich prettiger en gezonder in een groene omgeving. Maar zijn ze dat ook echt? Is er wetenschappelijk bewijs voor de relatie tussen groen en gezondheid? "Ja!", zegt sociologe Jolanda Maas, die onderzoek doet naar de invloed van natuur op de menselijke geest.

Maas: "Groen doet mensen sneller herstellen van stressvolle situaties. Niet alleen een wandeling door de natuur helpt, zelfs het uitzicht op groen heeft al effect. Groen kan bovendien het bewegen bevorderen. Vooral kinderen en jongeren bewegen meer in het groen. Een groene omgeving stimuleert ook sociale contacten en daarmee de sociale samenhang in een buurt. Dat heeft een positieve invloed op het welzijn en de gezondheid van mensen."

Omgekeerd leidt langdurig verblijf in een stedelijke omgeving zonder groen tot overprikkeling van ons aandachtssysteem, sociale stress en psychische ziektes. De huidige maatschappij wordt steeds complexer en ons brein heeft de tijd nodig om af te koelen en te resetten en daar is niet altijd gelegenheid voor.

Natuur en Mentale Gezondheid

Binnen Nederland is er een toenemende belangstelling voor projecten en activiteiten op het raakvlak van natuur en mentale gezondheid. Jolande Maas (e.a.) schreef er een boek over: Green Mental Health. Op donderdag 30 september 2021 organiseert Stichting Green Mental Health ook een online congres Natuur & Mentale Gezondheid.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie