Binnenland
BNNVARA

Moeten we luisteren naar belager van homostel in Amsterdam?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Moeten we luisteren naar belager van homostel in Amsterdam?

Vorige week leidde straatgeweld tegen homo's weer tot veel verontwaardiging. Maar deze keer liet ook de dader van zich horen. Moeten we daarnaar luisteren? Maxe de Rijk vindt van wel: "We moeten het gesprek aangaan zodat ze hun gedrag kunnen veranderen", zegt De Rijk in De Nieuws BV.

Een homostel in Amsterdam-Oost werd uitgescholden en bespuugd door een groepje jongens. De slachtoffers filmden het incident en plaatsten het op social media. BN'ers, instanties en media: iedereen buitelde over elkaar heen om te vertellen hoe verschrikkelijk dit was.

De dader, de 15-jarige Ilyas, deed vervolgens zijn kant van het verhaal in een interview op YouTube. Ook dat wekte ergernis: hij zou proberen zijn imago te redden.

Aanknopingspunt voor een gesprek

"En tóch moeten we naar hem luisteren," vindt Maxe de Rijk, vmbo-docent in Amsterdam West. "Ik merk elke dag in mijn lessen dat als je met deze jongeren in gesprek gaat, ze hun gedrag kunnen veranderen."

Allereerst wil De Rijk benadrukken dat ze het verschrikkelijk vindt. "Dat hij een homokoppel beledigde is een hele grote fout van hem." Ze weet uit ervaring hoe pijnlijk dat is: "Ook ik word weleens uitgescholden als ik op straat loop met mijn vriendin."

Toch vindt De Rijk het ook pijnlijk hoe er nu op Ilyas wordt gereageerd: "Het is juist goed dat hij vertelt waar zijn eigen woede vandaan komt. Dat is een aanknopingspunt voor een gesprek."

Quote

Het kost jaren voordat ze er op een andere manier over na gaan denken en je moet ze vooral eerst heel hard aanpakken

Haroon Ali

Aangekeken op afkomst

Ilyas deed zijn verhaal bij vlogger Youness Ouaali. In het interview vertelt hij dat hij werd uitgelokt, omdat de mannen 'een beetje lang' naar hem keken en zich afvroegen waarom moslims geobsedeerd zijn door homo's. Hij beweert ook dat hij het eerst werd geduwd en dat hij niets te maken heeft met de andere jongens die later terugkwamen op een scooter en het stel in het gezicht spuugden.

De Rijk herkent dit verhaal. "Ik ken hem niet, maar hij had zo bij mij in de klas kunnen zitten," vertelt ze. "Bij mij in de klas leeft hetzelfde gevoel van er niet bij horen en aangekeken worden op je afkomst. Die pijn is er bij jongeren."

Quote

Echte verandering creëer je door gesprek

Maxe de Rijk

'Eerst heel hard aanpakken'

Haroon Ali ziet dat anders. "De puber probeert zijn imago te redden, maar wekt daarmee vooral ergernis," vindt de cultuur-journalist en tv-recensent bij de Volkskrant. Ook dat hij uitgerekend bij vlogger Youness Ouaali zijn verhaal doet, vindt Ali dubieus. "Het is een haatvlogger die in eerdere vlogs homo's belachelijk maakte. Daarom wantrouw ik het interview."

Ali heeft een islamitische achtergrond en is homo: "Ik ken dus beide kanten van het verhaal en ik snap heel goed dat Maxe zegt dat we het gesprek aan moeten gaan. Maar daar gaat wel echt heel veel tijd overheen. Het kost jaren voordat ze er op een andere manier over na gaan denken. En je moet ze vooral eerst heel hard aanpakken."

De Rijk is het daar ook mee eens: "Je moet straffen, maar vervolgens ook verder kijken. Deze jongen gaat in de toekomst op straat weer homo's tegenkomen, en echte verandering creëer je door gesprek."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie