Binnenland
NOS

'Deurwaarders moeten hun taak uitvoeren en je blijft er met je vingers van af'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Deurwaarders moeten hun taak uitvoeren en je blijft er met je vingers van af'

De Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders trekt aan de bel. Sinds de coronaperiode krijgen deurwaarders steeds vaker te maken met geweld, vooral van soevereinen. Deze groep mensen wil autonoom leven en ontkent de Nederlandse rechtsstaat. Chris Bakhuis-Van Kesteren, voorzitter van de beroepsorganisatie, pleit ervoor om deurwaarders dezelfde positie te geven bij een aangifte als politieagenten.

Video niet beschikbaar

Volgens Bakhuis-Van Kesteren is er een groeiende groep die een toevlucht zoeken in de soevereiniteit, maar het niet volledig zijn. "Een klein deel van de soevereinen is intrinsiek overtuigd en ontkennen de rechtsstaat. Ik denk dat er een grotere groep is die een toevlucht heeft gezocht in de schijnwerkelijkheid in de hoop aan de verplichtingen te ontkomen." Ze noemt het een vervelende ontwikkeling, omdat het vaak gaat om financieel kwetsbare burgers. Maar bovenal is het vervelend voor de deurwaarders, die in verschillende vormen te maken krijgen met geweld van deze groep.

'Wij zullen onze taak uitvoeren'

Verbaal geweld zijn de deurwaarders wel gewend, zegt de voorzitter van de beroepsorganisatie Gerechtsdeurwaarders. "Maar met de soevereinen is geen gesprek mogelijk. Dat maakt het moeilijk. Maar linksom of rechtsom, ze leven in de Nederlandse rechtsstaat en wij zullen onze taak uitvoeren, daarvoor zijn we aangesteld." De voorzitter is volhardend, maar er zijn gevallen van ernstig fysiek geweld bekend waarbij een soeverein een agent en een deurwaarder in brand wilde steken. Soevereinen geloven dat de overheid geen legitieme macht over hen heeft en dat ze zelf mogen bepalen of zij zich aan wetten en regels houden. Ze betalen bijvoorbeeld geen belasting, hebben geen zorgverzekering en sturen verkeersboetes terug naar het CJIB. Soms lopen de confrontaties tussen de autonoom en de deurwaarder uit de hand, zoals in het eerder genoemde voorbeeld. Daarom pleit het Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders ervoor dat deurwaarders dezelfde positie krijgen als politieagenten in het geval van aangifte.

Bewijskracht

Deurwaarders gaan vaak alleen op pad, ze zijn nooit met z'n tweeën. Bakhuis-Van Kesteren: "Het is vaak het woord van ons tegen het woord van de dader, en dan is de bewijskracht heel lastig." Op het moment dat een deurwaarder dezelfde status krijgt als een politieagent, dan wordt de aangifte serieuzer genomen. Chris Bakhuis-Van Kesteren gaat vandaag praten met Kamerleden, gemeenten en terrorismedeskundigen. Ze hoopt hen te kunnen informeren over wat er in haar werkveld gebeurt. Als uitkomst zou ze willen dat er een duidelijk signaal af wordt gegeven dat Nederland een rechtsstaat is waar men zich aan moet houden en dat geweldplegers goed gestraft worden. "De deurwaarders moeten hun taak uitvoeren en je blijft er met je vingers van af!"

Abonneer je op onze wekelijkse nieuwsbrief!

Elke zaterdag het beste van NPO Radio 1 in jouw mailbox.

Meld je hier aan

Ster advertentie
Ster advertentie