Binnenland
EO

Klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde: 'Soms is het balen als je niét wordt gearresteerd'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Klimaatactivist Rozemarijn van 't Einde: 'Soms is het balen als je niét wordt gearresteerd'

Waarom zoeken klimaatactivisten met hun demonstraties eigenlijk zo vaak de grenzen van de wet op? In De Ongelooflijke Podcast reflecteert Rozemarijn van 't Einde van Extinction Rebellion op deze vraag: "Niemand van ons heeft zin om de A12 te blokkeren."

#130 - Klimaatactivisme en God ervaren in een politiecel (met Rozemarijn van 't Einde en Stefan Paas) - De Ongelooflijke Podcast

"Ga op een andere manier demonstreren." Het is iets wat Rozemarijn van 't Einde regelmatig te horen krijgt. Hoewel ze zou willen dat het anders kon, is er volgens de klimaatactivist echter geen alternatief: "Met gewone demonstraties komen we er niet. Er wordt al jaren gedemonstreerd tegen fossiele subsidies, maar pas als we de A12 blokkeren is er ineens allemaal media-aandacht."

Volgens Van 't Einde maakt deze paradox dan ook dat ze soms baalt als ze niet wordt gearresteerd: "Arrestatie is soms ook het doel, omdat dat nou eenmaal de media haalt. Dat is eigenlijk heel rot." Het primaire doel van de demonstraties blijft echter de blokkade van de symbolische plaats waar wordt gedemonstreerd: "Als we bijvoorbeeld een pensioenfonds bezetten, dan zeggen we tegen het pensioenfonds: 'Wij blijven hier, totdat jullie uit de fossiele industrie gaan.'"

Aarzeling

Vaste gast Stefan Paas vraagt zich af waarom er, vanwege deze symboliek, voor het blokkeren van de A12 wordt gekozen. "Het is eigenlijk een van de meest logische plekken, want het ligt precies tussen het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de Tweede Kamer", reageert Van 't Einde.

Desondanks voelde Van 't Einde bij de snelwegblokkade een aarzeling bij zichzelf: "Ik heb daar lang over moeten nadenken, want het is niet niks." De activist zegt dan ook te begrijpen dat mensen boos zijn: "Natuurlijk is dit supervervelend voor een heleboel mensen, maar tegelijkertijd zijn we allemaal slachtoffer van wat er gebeurt met het klimaat."

Geen zin

Het demonstreren doet Van 't Einde dan ook niet voor haar plezier: "Als je de beelden in de media volgt kan je denken dat we gewoon mensen zijn die houden van rellen, terwijl we ons inzetten omdat we ons moreel verplicht voelen om dit te doen." Volgens haar heeft geen van de demonstranten zin om de snelweg te blokkeren: "Voor iedereen is er een reden om er niet te staan. Er zijn heel veel mensen die het afgrijselijk vinden om zo in de belangstelling te staan."

Toch kan Van ’t Einde zich niet voorstellen dat ze geen activist meer zou zijn: "Ik zal altijd strijden voor rechtvaardigheid, er is altijd iets wat beter kan. Maar ik hoop dat de strijd niet meer zo heftig is." Tegelijkertijd droomt ze ervan dat de klimaatprotesten ooit niet meer nodig zullen zijn, hoewel ze haar mededemonstranten dan zou missen. "Er is heel veel kameraadschap binnen de klimaatbeweging. Maar dan kunnen we ook wel lekker thee drinken ofzo, het hoeft niet per se in de cel", schertst Van ’t Einde.

Ster advertentie
Ster advertentie