Binnenland
NOS

TomTom: automobilist heeft meeste extra reistijd in Leiden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. TomTom: automobilist heeft meeste extra reistijd in Leiden

Automobilisten in Leiden hadden vorig jaar de meeste vertraging in het verkeer in Nederland. Dat zegt TomTom in een jaarlijks rapport over de verkeersdrukte in de wereld, de Traffic Index. Gemiddeld heeft iemand in Leiden 30 procent extra reistijd.

Video niet beschikbaar

In de spits deden automobilisten in Leiden het afgelopen jaar gemiddeld 18 minuten langer over een autorit van een half uur. Leiden wordt gevolgd door Den Haag (28 procent extra reistijd) en Haarlem en Nijmegen, met 27 procent extra reistijd. In Amsterdam en Arnhem is de extra reistijd 26 procent. In de top-10 staan verder Rotterdam, Groningen, Utrecht en Eindhoven.

Vorig jaar was Den Haag nog de stad met de meeste vertraging in Nederland, met 28 procent extra reistijd. Dat is dus gelijk gebleven. In twaalf van de zeventien onderzochte steden is het percentage verkeersopstoppingen gestegen, met als grootste stijger Nijmegen. Daar nam de extra reistijd toe met 5 procent, zegt TomTom. In de andere steden is het percentage gelijk gebleven of iets gedaald.

Situatie Nederland valt mee

Met gemiddeld 30 procent extra reistijd neemt Leiden in Europa overigens geen 'toppositie' in, en doet Nederland het vrij goed. Op de Europese ranglijst staat Leiden als eerste Nederlandse stad op plek 75, wereldwijd op nummer 131.

Verslaggever Marc Hamer ging zelf even kijken of het echt zo druk is

Moskou is in Europa de stad met de meeste vertraging: daar heeft een automobilist gemiddeld 59 procent meer reistijd, gevolgd door Istanboel (55 procent), Kiev (53 procent), Boekarest (52 procent) en Sint-Petersburg (49 procent). Andere grote steden zoals Parijs (39 procent), Rome (38), Brussel (38) en Londen (38) staan op de plekken 14, 15 en 16 van de Europese ranglijst.

Wereldwijd hebben de meeste automobilisten vertraging in het Indiase Bangalore: een bestuurder heeft daar gemiddeld 71 procent extra reistijd, net als in de Filipijnse hoofdstad Manila. In de VS is Los Angeles met 42 procent extra reistijd de meest verstopte stad.

Ster advertentie
Ster advertentie