Binnenland
KRO-NCRV

'We stressen te veel over stress'

foto: Tim Gouw Unsplashfoto: Tim Gouw Unsplash
  1. Nieuwschevron right
  2. 'We stressen te veel over stress'

"De enige manier om geen last te hebben van stress, is door een héél saai leven te leiden." Dat zegt psychiater Christiaan Vinkers in Spraakmakers. "We stressen te veel over stress."

Er komen steeds meer coaches in Nederland die ons van stress af willen helpen, maar volgens de psychiater en onderzoeker stress aan het Amsterdam AMC, is stress een normaal fenomeen. Zeventien procent van werkende Nederlands ervaar burn-outklachten, aldus het RIVM. "Maar als psychiater kan ik niet eens betrouwbaar een burn-out vaststellen", zegt Vinkers.

Er is nog veel onbekend over deze aandoening. Ook wetenschappers zijn het niet eens over de definitie van stress. De psychiater denkt dat we te veel nadenken over hoe we er vanaf komen, in plaats van wat het nou precies is.

Quote

Ik denk dat mensen onderschatten hoeveel mensen zelf kunnen oplossen

Psychiater Christiaan Vinkers

Ons lichaam herkent stress zelf snel genoeg, aldus Vinkers. "Wat je vaak ziet is dat mensen de signalen negeren van het lichaam." Hij denkt dat het belangrijker is dat we de signalen van stress herkennen en dan na gaan wat de stress veroorzaakt.

Vinkers vindt dat je niet gelijk naar een coach moet gaan. "Ik denk dat mensen onderschatten hoeveel ze zelf kunnen oplossen. De mens is van nature tamelijk veerkrachtig. We kunnen veel stress aan."

Sociale media

Vaak wordt sociale media genoemd als boosdoener van stress. "Het kan zeker stress geven," maar Vinkers denkt dat het een beetje gehypet is. Volgens hem zijn we zo gefocust op stress dat we zoeken naar de veroorzaker. "Voor sociale media was er ook al stress." Vinkers ziet het voornamelijk als een luxepositie dat we over stress kunnen praten. "We willen voor het complexe idee, een simpele oplossing."

30 dagen

Snel van je burn-out af met een stresscoach klinkt mooi, maar het is ook te mooi om waar te zijn, zegt Marjolein Bastiaans van de Vereniging Arbeids- en Bedrijfsgeneeskunde. "Er zijn coaches die zich profileren met binnen 30 dagen van je burn-out af. Dat is gewoon niet mogelijk."

Volgens Bastiaans is het belangrijk dat mensen in stresssituaties gekwalificeerde mensen om hulp vragen. "Zoals een huisarts, bedrijfsarts, psycholoog of een coach die voldoende gekwalificeerd is en transparant is."

Stand.nl: Het is een slechte zaak dat iedereen zich stresscoach mag noemen

Ster advertentie
Ster advertentie