Binnenland

Demonstratiedeskundige: Demonstraties verbieden tijdens Sinterklaas is niet de oplossing
KRO-NCRV

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Demonstratiedeskundige: Demonstraties verbieden tijdens Sinterklaas is niet de oplossing

Racistische en dreigende leuzen, eieren gooien en arrestaties. Dit weekend was het flink raak tijdens demonstraties bij de Sinterklaasintochten in Nederland. Verschillende gemeenten hebben demonstraties verboden tijdens hún Sinterklaasintocht, zoals Nijmegen, Zwolle en Apeldoorn. Toch moeten we deze demonstraties niet standaard verbieden, zegt demonstratiedeskundige Berend Roorda in Stand.nl.

Verbieden niet de oplossing

''Het recht om te demonstreren is een groot goed in een democratische rechtsstaat. Ook als het ons shockeert of verontrust'', aldus Roorda die als universitair docent aan de Rijksuniversiteit Groningen is gespecialiseerd in het demonstratierecht.

Daarbij noemt ze een verbod een 'knieval voor de hooligans'. Het is hem dit weekend duidelijk geworden in de steden zoals Eindhoven dat het gevaar komt van de mensen die zich tegen de anti-zwarte-pieten beweging verzetten. Roorda: ''Juist de minderheden die gebruik maken van democratisch verkregen grondrecht, moet je beschermen.''

Geweld

Moet de overheid demonstraties in een oververhit debat faciliteren met extra bescherming of afschaffing? Roorda: ''Op het moment dat demonstraties zo gewelddadig zijn dat ze kinderen in gevaar brengen, mag je ze als burgemeester verbieden, maar tijdens een protest heeft ook iedereen zich te houden aan de wet.''

In Dit is de Dag werd vorige week de vraag gesteld: Is het erg dat de meerderheid tegen demonstraties rond de Sinterklaasintocht is?

Ster advertentie
Ster advertentie