Binnenland
KRO-NCRV

VVD over mogelijke doodstraf IS’ers: 'Dat hebben ze aan zichzelf te danken'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. VVD over mogelijke doodstraf IS’ers: 'Dat hebben ze aan zichzelf te danken'

VVD-Kamerlid Antoinette Laan wil in 'géén geval' IS-strijders terug halen naar Nederland. Ook niet als dit betekent dat ze in Irak de doodstraf krijgen. Dat zegt ze in het NPO Radio 1-programma Spraakmakers.

President Trump dringt er bij zijn bondgenoten - dus ook Nederland - op aan dat zij óók IS’ers opnemen die na de ineenstorting van het kalifaat in Koerdische kampen zitten. Maar in Brussel waren de Europese landen gisteravond eensgezind: dat gaan we dus niet doen.

Laan zegt de veiligheid van Nederland boven het recht van het individu op een eerlijk proces te stellen. IS'ers hebben volgens haar zelf 'willens en wetens' gekozen zich aan te sluiten bij een terroristische organisatie die er op uit is dood en verderf te zaaien. ''Als ze de doodstraf krijgen daar, dan is dat een gevolg van hun eigen daden, dat hebben zij aan zichzelf te danken.''

Paspoort afpakken

Waar mogelijk moet het Nederlandse paspoort worden afgepakt, vindt Laan. ''Dat hebben ze verspild.'' Volgens de AIVD heeft Nederland 315 zogenaamde 'uitreizigers' en het grootste deel heeft volgens Laan de dubbele nationaliteit.

Minister Blok zei eerder dat berechting in Irak voor hem geen optie is. "In Irak geldt namelijk de doodstraf. Pas op het moment dat ze de doodstraf afschaffen, kan Nederland gaan samenwerken met het land."

Koerden

Journalist Sinan Can, deed verslag van de oorlog in Syrië. ''Het is een duivels dilemma. Je weet niet wat je in huis haalt, het gaat om 800 IS’ers. Daar zitten zeker tijdbommen tussen.'' Can maakte veel reizen in het gebied en sprak daar ook met Koerdische strijders. De IS'ers zitten vast in kampen die onder controle staan van de Koerden, die steun krijgen van de VS. Na het vertrek van de Amerikanen uit Syrië kunnen de IS’ers op vrije voet komen en mogelijk ongecontroleerd, op eigen houtje, naar Europa terugkeren. Volgens Can willen de Koerden van de IS-strijders af.

Deskundigen stellen dat Nederland mee heeft gevochten in Syrië en volgens de Geneefse Conventie is het van belang dat je vijanden een eerlijk proces krijgen.

Ster advertentie
Ster advertentie