Binnenland
WNL

Vissersvloot op de Noordzee moet krimpen, zegt directeur milieu-stichting: 'Het gaat ontzettend slecht'

foto: Omroep WNL
  1. Nieuwschevron right
  2. Vissersvloot op de Noordzee moet krimpen, zegt directeur milieu-stichting: 'Het gaat ontzettend slecht'

De vissersvloot op de Noordzee moet nog verder inkrimpen. Dat stelt de directeur van de Stichting De Noordzee, Ewout van Galen. "Als we zo doorgaan hebben we wel drie Noordzeeën nodig", zegt hij in Sven op 1 - Zomereditie.

Het aantal vissersboten op de Noordzee daalde in de afgelopen jaren van 650 naar ongeveer 500. Niet voldoende, aldus de directeur van de stichting die zich inzet voor de bescherming en duurzaamheid van de zee. "Zeker omdat visserij niet de enige menselijke drukfactor is. Er vindt ook zandwinning plaats, CO2-opslag, windenergie."

Visserij hóórt bij de Noordzee, vindt Van Galen. "Dat is één van de eerste gebruikers, maar de nieuwe realiteit is simpelweg dat het één van de drukste zeeën ter wereld is. Als we zo doorgaan hebben we wel drie Noordzeeën nodig. Iedereen moet een beetje inschikken om uiteindelijk recht te doen aan alle belangen. Ik denk dat we het in Nederland productief proberen aan te pakken. We hebben het Noordzeeakkoord."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Van Galen ziet dat er mooie dingen gebeuren in de visserij. "Ook op innovatiegebied. Ik geloof daar echt in. Wél met een vloot en technieken die rekening houden met de natuur."

"Soms gaat het niet alleen om het aantal schepen", vervolgt de directeur, "maar ook over de manier van vissen. Gebruik je zware sleepnetten of maak je gebruik van passieve visserij, door krabben en kreeften bijvoorbeeld met potten te vangen."

'Alle seinen op rood of oranje'

Over het algemeen gaat het "ontzettend slecht" met de Noordzee, benadrukt Van Galen. "Dat wordt ook gestaafd door wetenschappelijke rapporten. Alle seinen staan op rood of oranje. We zien een biodiversiteit die ontzettend onder druk staat. Met bepaalde vogelpopulaties en grote vissen - zoals haaien en roggen - gaat het niet goed. Er is ontzettend veel plasticvervuiling in de Noordzee. Volgens ons eigen onderzoek vinden we 282 stuks plastic op honderd meter strand. De ecologie van de Noordzee is erg gedegradeerd."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Sliptong

Ondertussen wordt het water van de Noordzee steeds warmer. Dit heeft invloed op de biodiversiteit. "Over een aantal jaar gaan we niet meer ons sliptongetje eten, want die houden van koud water. We zien dat inktvis nu zijn opkomst maakt. Dat gaan we gewoon veel meer eten. Mijn moeder in Bergen heeft laatst een zeepaardje gevonden op het strand. Het verandert allemaal."

Ster advertentie
Ster advertentie