Binnenland
BNNVARA

FunX had niet moeten stoppen met ramadan-show: 'Zeggen dat je er mee stopt, is zeggen dat je bang bent voor kogels'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. FunX had niet moeten stoppen met ramadan-show: 'Zeggen dat je er mee stopt, is zeggen dat je bang bent voor kogels'

FunX had het radioprogramma Ramadan Late Night niet moeten stoppen na bedreigingen. Dat zegt programmamaker Naeeda Aurangzeb in De Nieuws BV. "Zeggen dat je er mee stopt is zeggen dat je bang bent voor kogels. Dan zwicht je voor bedreigingen."

Video niet beschikbaar

Radiozender FunX en de NPO besloten te stoppen met het uitzenden van het programma Ramadan Late Night nadat presentator Morad El Ouakili en een aantal medewerkers met de dood waren bedreigd. De dreigers vonden muziek en ramadan niet samengaan.

Abdou Bouzerda is journalist bij VPRO Bureau Buitenland en moslim. Hij legt uit: "De relatie tussen de islam en muziek is ingewikkeld en tijds- en locatiegebonden. De meerderheid van de moslims luistert wel gewoon muziek. Alleen tijdens de ramadan kiezen veel moslims ervoor om dat niet te doen."

'Zeggen dat je stopt, is zeggen dat je bang bent'

"Kritiek hebben op een programma is prima", vindt Naeeda Aurangzeb. "Maar als mensen gaan dreigen word ik woest." Aurangzeb is programmamaker, moslim en heeft zelf in het verleden ook last gehad van intimidaties uit islamitische hoek.

"Maar dan moet je dus juist niet met een programma stoppen", zegt ze. "Natuurlijk is veiligheid belangrijk. Maar zet dan tien politiewagens voor de deur, of neem elke dag een andere presentator. Maar zeggen dat je er mee stopt, is zeggen dat je bang bent voor kogels."

Quote

Wil je schieten? Ok, maar dan moet je eerst langs mij en de andere miljoen gematigde moslims in Nederland.

Naeeda Aurangzeb

Ze is boos. Op de beslissing van de NPO, maar ook op de bedreigers die nu 'de islam kapen'. Aurangzeb: "Wil je schieten? Ok, maar dan moet je eerst langs mij en de andere miljoen gematigde moslims in Nederland. De overgrote meerderheid is een zwijgende gematigde moslim. En namens die moslims trek ik mijn mond open."

Een lange weg te gaan

Morad El Ouakili, de presentator van Ramadan Late Night schreef op zijn Facebook:

We hebben het geprobeerd. De mooie kanten van de ramadan en de initiatieven van de vastende gemeenschap aan het publiek te tonen, maar het mocht niet baten. Word je eindelijk eens op een positieve manier in de media getoond, weet je er alsnog iets kwaadaardigs van te maken. Kan het zelf gewoon niet geloven. "Onze" gemeenschap heeft nog een lange weg te gaan, we zijn er nog lang niet...

Bouzerda is het daar niet mee eens. “We moeten dit probleem niet projecteren op de grote moslimgemeenschap. Gematigde moslims hebben misschien hun reserveringen bij het ramadan-programma, maar zullen het niet in hun hoofd halen om te gaan dreigen met kogels.

Maar Aurangzeb zegt: "We hebben wel een lange weg in de zin dat we moeten leren dat kritiek op ons gedrag niet meteen betekent dat de islam wordt aangevallen. Ik heb, tijdens mijn carrière, te vaak meegemaakt dat als ik kritiek had op het gedrag van mensen, ik meteen werd geïntimideerd omdat het werd gezien als kritiek op de islam. Maar religie ontstaat in de handen van mensen."

FUNX

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie