Binnenland
KRO-NCRV

Noodfonds voor energieschulden: 'Alsof je mensen eerst in ravijn duwt en daarna pas helpt'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noodfonds voor energieschulden: 'Alsof je mensen eerst in ravijn duwt en daarna pas helpt'

Gisteren kwam het kabinet alsnog over de brug: mensen die deze winter de energierekening niet kunnen betalen worden geholpen. Mensen die afgesloten dreigen te worden, kunnen waarschijnlijk een beroep doen op een noodfonds dat de energieschulden overneemt. Er is nog veel onduidelijk over het plan en er is dan ook veel kritiek. Volgens Esmah Lahlah (wethouder in Tilburg) zou voorkomen beter zijn dan genezen. "Het is bijna alsof je zegt: 'We duwen mensen het ravijn in en vervolgens gaan we je helpen'", zegt ze in Spraakmakers.

'Drempel voor hulp vragen is hoog'

De vraag is nog wel wie er precies in aanmerking komt voor de noodregeling. En ook hoe het fonds betaald moet worden. Energiebedrijven zouden gaan meebetalen maar de exacte invulling is nog onduidelijk. Kortom: veel onduidelijkheid.

Wethouder in Tilburg, Esmah Lahlah, is blij dat het kabinet nu de urgentie voelt maar vindt het noodfonds nog niet voldoende. "Voorkomen is beter dan genezen. Er moet heel pakket aan maatregelen komen zodat je de brede groep kunt helpen." Het duurt volgens de wethouder namelijk even voordat schuldhulpverlening in zicht is. "De drempel voor mensen om zich te melden is groot. Dus er gaat tijd overheen." Volgens haar is het alsof je zegt: "We duwen mensen het ravijn in en vervolgens gaan we je helpen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Haastplan

Onafhankelijk Kamerlid Pieter Omtzigt is kritisch op de plannen van het kabinet. "Het lijkt een haastplan te zijn." Ook moeten mensen al eerst in de problemen en in de schulden zitten voordat ze aanspraak kunnen maken op het noodfonds. "Dat geeft enorm veel stress en gezondheidsklachten. Je lijkt hiermee energiemaatschappijen te helpen en niet de huishoudens."

Ook vindt Omtzigt dat het risico bestaat dat mensen zich gaan aanmelden die geen recht hebben op de hulp, als het plan te snel en zonder controle wordt uitgevoerd. "Dat hebben we bij de compensatie van de toeslagen ook gezien."

"In juni vroeg de oppositie 'kom nu met een plan', en toen zei de regering dat het niet hoefde", vervolgt Omtzigt. "Nu pas, in totale paniek zijn ze iets in elkaar aan het schroeven. Het is erg laat."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Prijsplafond

Een ander deel van de plannen van het kabinet is het prijsplafond. "Dat prijsplafond is heel belangrijk", vindt Omtzigt. "Het is belangrijk om te onderzoeken waar het Nederlandse gas naartoe gaat. We exporteren vooral naar België en Duitsland waar het goedkoper verkocht wordt dan hier. We zijn gedeeltelijk zelfvoorzienend met gas waarom hebben we dan nooit gebruikt?"

Vooral een prijsplafond kan de energiemaatschappijen die veel winst maken laten meebetalen, denkt Omtzigt. "Je kan nu wel als staat zeggen wij gaan het betalen maar je kan veel uit de winstmarge van de energiemaatschappijen halen. Dat moet dwingender."

Tot slot vindt Omtzigt het niet goed dat de plannen nu via de media zijn uitgelekt. "Normaal gesproken zou je een plan presenteren op een persconferentie of via een kamerbrief. Nu is het uitgelekt via de media, dat is sowieso nooit de juiste manier."

Praat mee met Stand.nl in de Spraakmakers Community

Niet alleen luisteren, maar ook meepraten? In de Spraakmakers Community kun je reageren op de stelling en als je wil sturen we je als eerste een nieuwsbrief met de stelling. Tot 10.00 kun je ook bellen met het gratis telefoonnummer 0800-1101 Aanmelden kan hier.

Ster advertentie
Ster advertentie