Binnenland
KRO-NCRV

Niet een klein scheurtje, maar een nationale funderingsramp

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Niet een klein scheurtje, maar een nationale funderingsramp

Amsterdam dreigt weg te zakken in het moeras waarop het gebouwd is en dat is nog maar het topje van de ijsberg. "Overal zijn woningen met slechte funderingen en dat zal niet allemaal in een keer mis gaan, maar dat is juist het geniepige eraan", zegt expert funderingen en bodemdaling Maarten Kuiper in het Uitzendbureau bij Spraakmakers.

"Amsterdam, die grote stad, die staat op honderd palen. En als die stad eens omvalt, wie zal dat betalen?" De gevleugelde uitspraak van Johannes van Vloten uit 1894 die menig Amsterdammer bekend is, is nu nog meer van toepassing dan ooit tevoren. "Er zijn scheuren te zien, maar het probleem zit vaak veel dieper", zegt Kuiper.

Wie betaalt de schade?

Kuiper, expert op het gebied van grondwater, stedelijk water, funderingen en bodemdaling, staat voor de renovatie van de Nederlandsche bank in Amsterdam. "Deze grootschalige renovatie kost al één miljoen en dan waren deze mensen er nog vrij vroeg bij." Voor zo'n funderingsherstel werkzaamheden zijn woningbezitters zelf verantwoordelijk. De kosten lopen al snel hoog op. Des te langer ermee gewacht wordt, des te kostbaarder zo'n renovatie.

Kop in het zand

De problematiek bestaat niet alleen in onze hoofdstad. Het gaat over een miljoen woningen verspreid over Nederland. Wanneer al dit verhelpen zo kostbaar is, en de nood hoog is, zouden woningeigenaars zich toch zorgen moeten maken? Bij gemeentes zijn er maar weinig meldingen over dit soort problemen. "Je hebt er vaak geen last van, maar het kan zijn dat onder je voeten de palen toch echt al in slechte staat zijn. Op een gegeven moment kan er serieuze schade ontstaan en dan moet je op stel en sprong maatregelen gaan nemen", zegt Kuiper. "De meeste mensen willen het niet weten, maar met de tijd sijpelt het erbij in."

"Op tijd erbij zijn dus!" zegt Job Cohen, Spraakmaker en voormalig burgemeester van Amsterdam. Kuiper vult erop aan: "Het is een dure kwestie maar de problematiek wordt alleen maar erger, des te langer er wordt gewacht."

KRO-NCRV
Bij KRO-NCRV geloven we dat de samenleving rechtvaardiger, eerlijker, groener en liever kan.
Maak morgen mee, KRO-NCRV.

Ster advertentie
Ster advertentie