Binnenland

Saudi-Arabië bevestigt dood Khashoggi en arresteert 18 mensen

foto: Jamal Khashoggi (AFP via NOS)foto: Jamal Khashoggi (AFP via NOS)
  1. Nieuwschevron right
  2. Saudi-Arabië bevestigt dood Khashoggi en arresteert 18 mensen

[NOS] Saudi-Arabië heeft de dood van Jamal Khashoggi bevestigd. Volgens de Saudische openbaar aanklager zijn achttien personen met de Saudische nationaliteit gearresteerd in verband met de dood van de journalist.

Volgens de openbaar aanklager wijzen de eerste onderzoeksresultaten uit dat de dood van Khashoggi het gevolg was van een gevecht dat uitbrak tussen hem en meerdere personen op het consulaat in Istanbul. Het onderzoek is nog gaande. Binnen een maand moeten de resultaten worden gerapporteerd.

"Uit het eerste onderzoek blijkt dat een gesprek met staatsburger Jamal Khashoggi in het consulaat niet verliep zoals bedoeld. Het resulteerde in een gevecht tussen burger Jamal Khashoggi, dat tot zijn dood leidde en pogingen om de waarheid te verdoezelen."

Ontslagen

In de verklaring van de aanklager die op de staatstelevisie werd voorgelezen stond ook dat Saud al-Qahtani, adviseur van kroonprins Mohammed bin Salman, en het plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst Ahmed Asiri, zijn ontslagen. Bin Salman wil naar aanleiding van Khashoggi's dood de inlichtingendienst hervormen.

Er wordt in de verklaring niet gerept over wat er is gebeurd met het lichaam van de vermoorde journalist. Turkse bronnen meldden eerder dat het in stukken was gezaagd, maar daarover zeggen de Saudische functionarissen niks.

Een Saudische bron treedt tegenover persbureau Reuters in meer detail: een plaatselijke handlanger zou het lichaam hebben laten verdwijnen. "We weten niet zeker wat ermee is gebeurd."

De bron benadrukt verder dat kroonprins Mohammed niks met de zaak te maken heeft. "Er waren geen bevelen om hem Khashoggi te vermoorden of zelfs maar te kidnappen. De kroonprins wist niks van deze specifieke operatie, laat staan dat hij bevel gaf iemand te ontvoeren of doden."

Verdwenen

Khashoggi verdween op 2 oktober, nadat hij het Saudische consulaat in Istanbul was binnengegaan om trouwpapieren te regelen. Al snel werd het vermoeden geuit dat Khashoggi, criticus van de Saudische kroonprins columnist voor onder meer The Washington Post, in het consulaat was vermoord.

Turkse functionarissen stelden dat Khashoggi er was gemarteld en vermoord door een Saudisch doodseskader. Saudi-Arabië sprak twee weken lang van "valse aantijgingen".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie