Binnenland
NOS

Abdellah werd achtergelaten in Marokko: 'Het eerste jaar was een hel'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Abdellah werd achtergelaten in Marokko: 'Het eerste jaar was een hel'

Als kind werd Abdellah Mehraz (45) door zijn ouders achtergelaten in Marokko. Nu ondersteunt hij ouders met een migratieachtergrond bij de opvoeding van hun kinderen. In NOS Met het Oog op Morgen vertelt hij hoe de keuze van zijn ouders zijn leven heeft beïnvloed.

Jaarlijks worden er naar schatting een paar honderd kinderen achtergelaten in het buitenland door ouders met een migratie-achtergrond.Tot voor kort werd gedacht dit het vooral om erekwesties ging. Maar uit donderdag gepubliceerd onderzoek blijkt dat ouders die keuze maken vanwege opvoedingsproblemen en gebrekkige communicatie met hun kinderen.

Ook voor de vader van Mehraz waren opvoedingsvraagstukken doorslaggevend. "Ik was best een lastig kind. Ik wilde voortdurend aandacht en als ik dat niet kreeg, ging ik op zoek naar manieren om aandacht te krijgen." Als kleine jongen liep hij zelfs een keer weg van school. Hij verstopte zicht vier uur lang in een boom. "Iedereen was naar mij op zoek. Op een gegeven moment heeft de school mijn vader op werk opgebeld."

Te soft

De vader van Mehraz vond vooral de aanpak van Nederlandse scholen te soft. "Hij zag het misgaan met mij en dacht ‘zie je wel’." En dus keerde Mehraz als 8-jarige jongen niet terug van een vakantie in Marokko. Zijn ouders en zussen lieten hem achter bij zijn opa en oma.

"Het eerste jaar was een hel voor mij. Je kent de cultuur niet en bent Nederlandse systemen gewend. Je gaat terug naar Marokko. Een land met een harde aanpak en waar er geen rekening wordt gehouden met het feit dat je geen Arabisch spreekt."

Andere vaders helpen

Pas in 1995 hij terug naar Nederland. Hier koos hij voor de studie pedagogiek. Ervaringen die hij zelf als kind op deed, gebruikt hij nu om vaders en kinderen met een migratie-achtergrond te helpen. "Ik zie mannen vooral worstelen met de vraag welke rol ze eigenlijk als vader moeten spelen."

En de vader van Mehraz zelf? Die heeft nu goed contact met zijn zoon. "Hij is enorm trots op me."

Ster advertentie
Ster advertentie