Binnenland
BNNVARA

Slavernijverleden is onze gedeelde geschiedenis: erover spreken is belangrijk voor iedereen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Slavernijverleden is onze gedeelde geschiedenis: erover spreken is belangrijk voor iedereen

'Geschiedenis, van ons allemaal': zo heet de campagne van het Ministerie van OCW die vandaag start. Sinds Keti Koti in 2023 tot 1 juli 2024 wordt er namelijk extra aandacht besteed aan onze gemeenschappelijke geschiedenis tijdens het Herdenkingsjaar Slavernijverleden. Want slavernijverleden is een pijnlijk, en tot voor kort onderbelicht onderdeel van onze gedeelde geschiedenis. En dus is het belangrijk dat iedereen hier meer over leert, legt ook levensbeschouwing docent Lucelle Comvalius uit in De Nieuws BV.

In de campagne van het Ministerie van OCW staan de verhalen van zes duo's centraal. "Daarbij vertellen ze hoe het slavernijverleden heeft doorgewerkt tot de dag van vandaag. En hoe belangrijk het is om die gedeelde geschiedenis te blijven delen", vertelt Comvalius. Zij is deel van één van die duo's.

Slavernijverleden in geschiedenisboeken

Comvalius vertelt dat zowel thuis als op school niet over het slavernijverleden werd gesproken. "Ik had één groot voorbeeld en dat was meneer Abbes. En ik weet nog dat we dol waren op zijn les. Op een dag hoefden we onze boeken er niet bij te pakken en toen ging hij hierover vertellen. Voor mij is hij een held want het stond dus niet in de geschiedenisboeken en hij vond het toch belangrijk dat wij hierover gingen leren."

Wanneer iets als onze gedeelde geschiedenis rondom het slavernijverleden niet in de geschiedenisboeken staat opgenomen, dan is het niet vanzelfsprekend voor docenten om erover te praten. Comvalius: "En minstens zo belangrijk is het dat als je erover wil praten, zul je daar zelf ook in opgeleid moeten zijn. Als er geen aandacht is op de lerarenopleiding voor dit soort onderwerpen, dan wordt het heel erg moeilijk." Bovendien wordt er ook thuis niet veel over gesproken, "niet bij autochtone kinderen, maar ook dus niet bij ons", zegt Comvalius. "Terwijl het onze geschiedenis is."

Geschiedenis juist belangrijk voor het heden

Toen Comvalius 26 jaar geleden haar opleiding volgde tot geschiedenisdocent, werd er niet over het slavernijverleden van Nederland gesproken. "Sterker nog, toen ik in mijn laatste jaar zat, wilde ik op slavernij onder de Nederlanders in Suriname afstuderen. En, aanvankelijk was er toen niet iemand die mij kon of wilde begeleiden, dus dat zegt al genoeg." Volgens Comvalius wordt er op dit moment nog steeds weinig aandacht aan ons gedeelde verleden geschonken. "En het is wel belangrijk dat het gebeurt", aldus Comvalius.

Sommige mensen zullen ook denken: het heden kent al genoeg problemen, kunnen we dan het verleden niet achter ons laten? Dat is onterecht, legt Comvalius uit, "want, wat zo belangrijk is aan het vak geschiedenis is dat je leert hoe dingen nu zo gekomen zijn. Dus wil je het heden begrijpen, dan moet je ook weten wat er in het verleden is gebeurd."

Comvalius vervolgt: "Daarom ben ik ook ontzettend blij met deze campagne van OCW, dat deze verhalen ook zijn vastgelegd. Want het is belangrijk dat je zelf weet wat jouw verhaal is, en dat we elkaars verhalen blijven horen. Zodat we ook kunnen kijken wat de gevolgen hiervan zijn op het gebied van ongelijkwaardigheid als je kijkt naar school, naar werk, naar wonen. Dat we dat ook kunnen aanpakken."

Herdenken slavernijverleden belangrijk voor iedereen

Bovendien is de campagne 'Geschiedenis, van ons allemaal' dus ook belangrijk voor ons allemaal. Want het herdenken van het slavernijverleden is voor iedereen in Nederland belangrijk. "Het brengt ons bij elkaar", zegt Comvalius. "We zijn samen Nederland en we moeten er samen iets van maken. We wonen in een geweldig land maar we hebben wel te maken met de doorwerking van die slavernij in het heden. Om dat te kunnen inzien, moet je weten wat er toen is gebeurd. En niet om met de vinger te wijzen. Maar wel om samen van dit prachtige land te kunnen blijven genieten. Want Nederland is nog steeds een geweldig land."

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, en Facebook.

Ster advertentie
Ster advertentie