Binnenland
MAX

Politieagent Gerard: 'Zelfs de grootste mond krijg ik stil'

foto: ANPfoto: ANp
  1. Nieuwschevron right
  2. Politieagent Gerard: 'Zelfs de grootste mond krijg ik stil'

Politieman Gerard Zwarts bezoekt jaarlijks tientallen
schoolklassen om te zorgen dat jonge kinderen niet het verkeerde pad op gaan.
In Villa VdB gaat hij met Jurgen in gesprek over zijn ervaringen.

Veertien jaar al geeft Zwarts deze les, hij begon in Amsterdam en gaat nu het hele land door. Ook in Bonaire lopen programma’s. Zwarts: "Ik ben politieagent geworden voor de samenleving. Mijn specialiteit en passie is de jeugd, kinderen zijn altijd product van de samenleving. Ze hebben drie basale vragen en als je daaraan voldoet komt het goed met een mens. Die vragen zijn: mag ik er zijn, hou je van mij, ben ik veilig?"

Kwetsbaar

Volgens Zwarts ontbreekt dat vaak bij veel kinderen en juist daardoor zijn kinderen vooral kwetsbaar als ze naar de brugklas gaan. "De overgang naar de brugklas is gigantisch voor kinderen. Ik zag het bij mijn eigen dochter: ik schrok me rot toen mijn dochter naar de brugklas ging en ze gooide na twee weken haar knuffel uit bed. In de basisschool zijn ze onderdeel van een groep. In de brugklas staan ze er alleen voor." aldus Zwarts.

Gevoelig

Kinderen zijn dan volgens hem zeer gevoelig voor meelopen en groepsdruk. Ook ben je vanaf je twaalfde strafbaar. "Dat vertel ik ze ook. We planten de zaadjes in groep 8 want dan zijn ze er nog gevoelig voor."

Geen VOG

De belangrijkste les die Zwarts de kinderen meegeeft tijdens zo'n les: "Je bent straks alleen op dat schoolplein; voor welke groep kies je? Waar laat je je in meezuigen. Je kunt ook nee zeggen. Je moet de consequenties begrijpen van je daden. Als je betrokken bent bij een diefstal kreeg je geen Verklaring Omtrent Gedrag en dan kan je heel veel beroepen al niet worden. Laat staan als je een strafblad hebt."

Villa VdB

Villa VdB (Omroep MAX) hoor je van maandag t/m donderdag van 14.00 tot 15.30 uur op NPO Radio 1. Gepresenteerd door Jurgen van den Berg.

Ster advertentie
Ster advertentie