Binnenland

Politie: criminaliteit afgenomen, behalve op internet

NOS
foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Politie: criminaliteit afgenomen, behalve op internet

Op veel vlakken is de geregistreerde criminaliteit in het eerste kwartaal afgenomen, maar digitale criminaliteit nam juist flink toe. Dat concludeert de politie.

Presentator Jurgen van den Berg sprak er in het NOS Radio 1 Journaal over met Theo van der Plas van de politie en NOS-techjournalist Joost Schellevis.

In absolute aantallen nam fraude waarbij individueel burgers worden opgelicht, enorm toe: van 25.500 geregistreerde gevallen in het eerste kwartaal van vorig jaar, tegen 37.000 gevallen in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat is een toename van 45 procent.

Ook het aantal gevallen van cybercrime, zoals ransomware en DDOS-aanvallen, steeg. Daarbij ging het vorig jaar nog om 2000 gevallen in het eerste kwartaal, tegen meer dan 3800 gevallen dit jaar. Dat is bijna een verdubbeling.

De politie denkt dat de stijging deels komt door de coronacrisis. "Mensen zijn meer online en doen vaker online-aankopen", zegt Theo van der Plas, bij de politie belast met de bestrijding van cybercrime. Dat er meer cybercrime is, is niet nieuw, stelt hij. "Maar meestal was de toename bescheidener, zo rond de 25 procent. Dit is een forse tegenvaller."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie