Artikelen
KRO-NCRV

Noraly Beyer: maak van Keti Koti een nationale feestdag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Noraly Beyer: maak van Keti Koti een nationale feestdag

Volgens Noraly Beyer moet het aanbieden van de excuses voor het slavernijverleden door de burgemeester van Amsterdam gezien worden als een “historisch moment”. “Het is de stap in de richting van erkenning van een gezamenlijk verleden tussen zwarte en witte mensen”, zegt de oud-nieuwslezer bij 1 op 1 Zomereditie.

Noraly Beyer, die van 1985 tot 2006 het boegbeeld was van het NOS-journaal, is blij met de nationale aandacht voor Keti Koti dat jaarlijks op 1 juli wordt gevierd als herdenking van het slavernijverleden. Keti Koti zou niet alleen in Amsterdam groots gevierd moeten worden, maar een nationale feestdag moeten worden, aldus Beyer.

Ze verwacht ook dat dat uiteindelijk gaat gebeuren. “Ik hoop dat ik dat nog mee mag maken”, zegt de 75-jarige Beyer.

Nationale feestdag

Ze vergelijkt de viering met die van 4 en 5 mei waar de kranslegging en de vrijheidsconcerten plechtige aangelegenheden zijn en waar het koningshuis ook zichtbaar aanwezig is. “Ik wens dat dat ook voor 1 juli gaat gelden. Die excuses waren al een mijlpaal.”

Beyer hoop dat die aandacht voor het slavernijverleden ook naar het onderwijs zal verschuiven. “Zodat kinderen ermee opgroeien en niet dat je pas op je 40ste of 50ste erachter komt wat het slavernijverleden inhoudt.”

Beyer is zelf ook een nazaat van tot slaaf gemaakten. Haar voorouders werkten als “huisslaven” voor een man genaamd Van Emden, die op 19-jarige leeftijd van Nederland naar Suriname was vertrokken. “Het doet pijn om te weten dat mensen elkaar dit aandoen, maar het vervult me ook met een soort van trots dat ik er ben, dankzij hen. Zij hebben het allemaal overleeft.”

Erkenning

“Ik wil niet praten over schadevergoeding, boetedoening of herstelbetalingen. Ik wil dat mensen weten wat er is gebeurd en dat ze verantwoordelijkheid dragen, niet persoonlijk, maar als gemeenschap. Ik wil die erkenning hebben,” zegt Beyer.

Die erkenning zou voor Beyer bestaan uit die nationale feestdag, een slavernijmuseum, maar ook dat het onderwerp opgenomen wordt in het curriculum en in de schoolklas wordt behandeld. “Ik denk dat er over dit hoofdstuk van de Nederlandse geschiedenis een soort schaamte heerst over wat men allemaal deed met een ander mens. Dat doe je niet. Dat hoort niet.”

Liever luisteren?

1 op 1 Zomereditie

Tijdens de zomerperiode wordt Sven Kockelmann vervangen als presentator van 1 op 1 door afwisselend Margreet Reijntjes, Joris Linssen en Bert Kranenbarg. Luister iedere werkdag tussen 11.30 en 12.00 uur naar de 1 op 1 Zomereditie op NPO Radio 1.

Ster advertentie
Ster advertentie