Binnenland
KRO-NCRV

Veranderen van eetpatroon? 'Mag ik zelf nog bepalen wat ik op mijn bord leg!'

foto: Toa Heftibafoto: Toa Heftiba
  1. Nieuwschevron right
  2. Veranderen van eetpatroon? 'Mag ik zelf nog bepalen wat ik op mijn bord leg!'

We moeten helemaal anders gaan eten. Dat zeggen tientallen wetenschappers en deskundigen in het vooraanstaande tijdschrift The Lancet. Minder vlees, minder vet, minder suiker en minder zout. Dat is nodig voor onze gezondheid, voor het milieu en om honger te voorkomen. In Spraakmakers vroegen we deskundigen en luisteraars of zij bereid zijn om hun voedingspatroon drastisch te veranderen.

Niet drastisch

Helen Kranstauber, van The Food Cabinet, streeft naar een duurzamer en eerlijker voedselsysteem. Volgens haar hoeft ons eetpatroon helemaal niet zo drastisch te veranderen. Kleine veranderingen in je eetpatroon hebben al grote gevolgen, zegt ze. Kranstauber denkt dat je niet elke dag tofu hoeft te eten als je vlees laat staan. Er zijn steeds meer alternatieven. "Verandering moet niet voelen alsof je iets wordt opgelegd, maar als een lekkere keuze.''

Luisteraar Paul Janssen is het daar helemaal mee eens. Hij eet al vijfentwintig jaar geen vlees en mist het ook niet. ''In vlees moet je veel energie stoppen om er iets lekkers van te maken. Voor een stuk komkommer of een appel hoeft dat niet. Dat is al lekker van zichzelf."

Vleestoeslag

WNL-hoofdredacteur Bert Huisjes plaatst zijn bedenkingen bij het onderzoek in The Lancet. Hij vreest dat de politiek ermee aan de haal gaat. ''Dan krijg je een vleestoeslag in Amsterdam, omdat GroenLinks daar aan de macht is. Het is niet aan de politiek om ons op te leggen dat we geen karbonaadjes meer mogen eten.'' Overigens eet Huisjes zelf steeds duurzamer. ''Vanwege mijn dochter die vegetarisch eet hebben wij geregeld lasagne zonder vlees op het menu staan, en dat is heerlijk."

Quote

Ik heb hier helemaal geen zin in

Meneer Kemperman

Bevolkingsprobleem

Meneer Kemperman belt naar de uitzending op NPO Radio 1 omdat hij iets mist in het Lancet-onderzoek. "Prima dat wetenschappers zeggen dat we met tien miljard mensen niet zo kunnen blijven eten, maar waarom moeten we naar tien miljard mensen op de aarde?" Hij noemt dit probleem geen voedselprobleem, maar een bevolkingsprobleem. "Laat men eerst eens kijken naar de bevolkingsgroei in India, China en Afrika voordat ze ons een schuldgevoel aanpraten."

Ook stoort hij zich aan het feit dat niets meer mag. "Suiker is het nieuwe roken. Zitten is het nieuwe roken. Roken zelf mag al helemaal niet meer. Ik heb daar helemaal geen zin. Mag ik alsjeblieft zelf weten wat ik op mijn bord leg?"

Ster advertentie
Ster advertentie