Binnenland
BNNVARA

Heggenmus heeft meeste seks van alle zangvogels in Nederland

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Heggenmus heeft meeste seks van alle zangvogels in Nederland

Het seksleven van de heggenmus is nogal ingewikkeld. Nu het voorjaar is begonnen, hebben ze het er druk mee. Ze doen het niet alleen in paartjes, maar ook trio's zijn bij heggenmussen heel gewoon. In de duinen van Texel gaat Ruud van Beusekom van de Vogelbescherming op zoek naar dit kleine vogeltje, samen met Vroege Vogels.

Roerige seksleven van de heggenmus

"Er is in Nederland geen zangvogel die zoveel paart, durf ik wel te beweren" zegt Van Beusekom over de heggenmus. In het voorjaar doen ze het namelijk de hele dag, elke twee uur wordt er gepaard. En dat doen ze in allerlei verschillende systemen.

Meerdere mannetjes en vrouwtjes

Je hebt monogamie, een mannetje en een vrouwtje, dan heb je polygynie, een mannetje met meerdere vrouwtjes, polyandrie met twee mannetjes en een vrouwtje en polygynandrie, meerdere mannetjes en meerdere vrouwtjes in een territorium. Dat kan voordelig werken, omdat je bijvoorbeeld met meerdere mannetjes een nest kan voeren en bewaken. De overlevingskans van de heggenmus jongen is dan groter.

Paring heggemus

De paring gaat dan ook op een bijzondere manier. Een vrouwtjes heggenmus wil heel graag paren met een tweede mannetje. Ze verleid hem door voor het mannetje uit te gaan, met de vleugels te trillen en haar staartje omhoog te steken. Het mannetje loopt daar het hele tijd achteraan en tikt dan tegen de cloaca, de plek waar de paring plaatsvindt.

Op een gegeven scheidt het vrouwtje vocht uit. Onderzoekers uit Engeland hebben ontdekt dat dat het sperma is van het mannetje waar ze daarvoor mee heeft gepaard. Dan denkt het mannetje: 'nu is het mijn kans!' en dan vindt heel snel de paring plaats. Vaak duurt dat maar een fractie van een seconde. Als je dus heel goed op heggenmussen let, kun je het gewoon in jouw eigen tuin zien gebeuren.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie