Binnenland
BNNVARA

Ophef over nieuwe serie David Attenborough: 'Met name Nigel Farage komt met commentaar'

foto: Vroege Vogelsfoto: Vroege Vogels
  1. Nieuwschevron right
  2. Ophef over nieuwe serie David Attenborough: 'Met name Nigel Farage komt met commentaar'

Natuurfilmmaker David Attenborough is 96 jaar oud maar spreekt nog steeds vol vuur over de natuur. Zijn nieuwste serie speelt zich af in zijn geboorteland, Groot-Brittannië. De serie Wild Isles geeft een fantastisch beeld van de natuur op diverse Britse eilanden: van papegaaiduiker tot otter en van roodborst tot orka's. Maar er is ook een boel ophef rondom de nieuwe serie, vertelt presentator en oud-Engelandcorrespondent Tim de Wit in Vroege Vogels.

Maar nog voor de serie van start ging, ontstond er ophef in Groot-Brittannië. Volgens de Britse krant The Guardian heeft de BBC uit vrees voor rechtse kritiek besloten de laatste en zesde aflevering van Wild Isles niet uit te zenden op tv. De BBC geeft als reactie dat het van begin af aan de bedoeling was om deze aflevering alleen via internet te publiceren.

De zesde aflevering zou politiek gevoelig liggen en naast het natuurschoon van het Verenigd Koninkrijk ook gaan over klimaatverandering, ontbossing en de fors gedaalde biodiversiteit in eigen land. Tevens is de serie deels gefinancierd door een aantal natuurbeschermingsorganisaties. En dat valt niet bij iedereen in goede aarde.

Links en rechts omarmen Attenborough

Het is volgens Tim de Wit, oud correspondent in Groot-Brittannië voor de NOS, voor het eerst dat de klimaatsceptici zo van zich laten horen. "David Attenborough wordt door zowel links als rechts omarmd. Door hem hebben alle Britten een enorm besef wat betreft natuur. Van hem hoorden ze over de plastic soep in de oceanen. Hij heeft die bewustwording op de kaart gezet. Een icoon in de strijd voor bescherming van de natuur."

De Wit: "Ik denk dat de Britten door hem een groter natuurbesef hebben dan wij hier in Nederland. Maar nu voor het eerst hoor je commentaar vanuit de rechtervleugel, die zijn nu sceptisch. Met name politicus Nigel Farage komt met commentaar en trekt de verhalen van David Attenborough in twijfel."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie