Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Pink Floyd brengt The Wall uit

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Pink Floyd brengt The Wall uit

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 30 november 1979, bracht de Britse band Pink Floyd het album The Wall uit.

Pink Floyd ging al jaren mee, voordat de Engelse rockband The Wall uitbracht. Met hun psychedelische en symfonische rock verdienden David Gilmour en zijn vrienden de nodige waardering, maar nadat Roger Waters de leiding nam, steeg deze tot ongekende hoogte.

In 1979 bracht de band de rockopera The Wall uit. Het album draait om het personage Pink, dat sterk geïnspireerd is op Waters zelf. Pink worstelt met zijn leven zonder vader en een overbeschermende moeder. Op liefdesvlak wordt hij verlaten door zijn droomvrouw en als kind wordt hij misbruikt door leraren. Dit alles draagt bij aan zijn isolatie van de maatschappij, waarnaar ‘The Wall’ verwijst.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het album werd met een verkoop van 30 miljoen exemplaren het bestverkochte dubbelalbum aller tijden. In 2011 trad Roger Waters nog driemaal op in het GelreDome in Arnhem met The Wall, in 2013 in de Amsterdam ArenA.

In 1982 wordt het verhaal uitgebracht als een film, waarbij het psychedelische karakter van de songs zijn omgezet in even psychedelische beelden.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie