Binnenland

'PSV gaat de poort sluiten en hopen op een uitval'

foto: Training van Bayern München, met Arjen Robben - Foto: ANPfoto: Training van Bayern München, met Arjen Robben - Foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'PSV gaat de poort sluiten en hopen op een uitval'

[NOS] Het mooie voetbal wordt geparkeerd en het realistische spel waarmee PSV de afgelopen twee seizoenen zo succesvol was komt weer terug. Dat stellen de gasten van het Sportforum van Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1.

In het Sportforum bespreken drie wisselende gasten iedere maandagavond van 21.30 uur tot 23.00 uur in Langs de Lijn En Omstreken op NPO Radio 1 de gebeurtenissen in de voorgaande sportweek. Dit keer zaten sportjournalisten Robèrt Misset (de Volkskrant), Stef de Bont (Voetbal International) en oud-schaatser Jochem Uytdehaage aan tafel en hing NOS-voetbalcommentator Jeroen Grueter aan de telefoon. In dit artikel pikken we altijd een of meerdere onderwerpen eruit. Het Sportforum, waarin ook het schaatsweekend werd besproken, is in zijn geheel hier terug te luisteren.

Er zijn twijfels aan de vooravond van het Champions League-duel met Bayern München: heeft PSV überhaupt wel een kans tegen de Duitse grootmacht? NOS-voetbalcommentator Jeroen Grueter denkt van wel. "Ik durf er wel een stuiver op in te zetten", zegt hij.

Negatieve spiraal

"Soms moet je een beetje naïef zijn om iets te presteren. Natuurlijk was PSV in München minder (4-1 verlies, red.), maar ze hadden ook kansen om van 2-1 op 2-2 te komen en misschien zelfs meer."

Daarmee stipt Grueter een bekend probleem aan in Eindhoven: het niet benutten van kansen. En dat zorgt voor een negatieve spiraal volgens de commentator.

"Het spel was aanvankelijk goed, maar als je niet scoort, dan blijft het onrustig in een wedstrijd. Daar moeten ze nu vanaf. De realistische manier van voetballen zullen we de komende tijd weer terugzien bij PSV."

De wedstrijd PSV - Bayern München is vanavond live te volgen op NPO Radio 1, vanaf 20.45 uur.

Hopen op een uitval

Stef de Bont volgt de Eindhovenaren op de voet voor Voetbal International. Hij onderstreept de woorden van Grueter. "Met dat spel werden ze vorig jaar kampioen: op de counter. Dat zag je zaterdag ook bij Vitesse. Er is nu geen ruimte voor mooi voetbal, want dat levert niets op."

"Ze hebben vorige week niet voor niets een uur bij elkaar gezeten", vertelt De Bont. "Dan weet je zeker dat er een dip is. En nu gaan ze terug naar de kern en reëel spelen. Dat betekent tegen Bayern dat ze de poort sluiten en hopen op een uitval."

Grueter: "Misschien stijgen ze boven zichzelf uit en wordt het weer een magische avond in het Philips Stadion."

Jochem Uytdehaage en Robèrt Misset

Alle gasten aan tafel hebben zondagavond de televisie aangezet voor de race van Max Verstappen, die na een bizarre slotfase vol met tijdstraffen uiteindelijk vierde werd in de Grand Prix van Mexico. Opnieuw bleef het (rij)gedrag van de jonge Nederlander niet onbesproken.

"Ik vind het wel gaaf", zegt Jochem Uytdehaage, tweevoudig olympisch kampioen schaatsen. "Hoppakee, niet lullen maar poetsen en gewoon rijden met je donder."

Verstappen en Van Persie

De Bont plaatst een kanttekening: "Het feit dat alle grote coureurs wel heel erg veel over hem klagen, zegt mij dat hij dingen doet die eigenlijk niet kunnen. Wij zijn heel chauvinistisch."

Robèrt Misset ziet twee verschillende ontwikkelingen. "Aan de ene kant is Verstappen een jonge hond die erin vliegt en de sport een nieuw, fris imago geeft. Aan de andere kant deed hij me denken aan Robin van Persie, die als 18-jarige naar Pierre van Hooijdonk loopt en zegt: ik neem die vrije trap, wegwezen jij!"

"Joh, een beetje de hiërarchie snappen is wel handig", besluit Misset.

Ster advertentie
Ster advertentie