Binnenland

Vandaag op NPO Radio 1: sprinten op Avenue des Champs-Élysées

foto: Slotetappe 2016 (ANP)foto: Slotetappe 2016 (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Vandaag op NPO Radio 1: sprinten op Avenue des Champs-Élysées

De 104e Tour de France zit er bijna op. Nog 103 kilometer in de 21e en laatste etappe, die traditioneel een prooi voor de sprinters is. Met acht ziedend snelle ronden op de Champs-Élysées neemt het peloton afscheid van het Tour de France-publiek. Op NPO Radio 1 kun je er live 'bij zijn'.

De slotetappe is maar 103 kilometer lang en de ervaring leert dat er tot aan het oprijden van de Champs-Élysées rustig gefietst en gekeuveld wordt. Zoals gebruikelijk mag de ploeg van de gele trui als eerste het circuit opdraaien en daarna gaat het los in acht ronden van een kleine 7 kilometer. Dappere renners schrapen de laatste beetjes energie in hun vermoeide lichaam bij elkaar om weg te komen. Maar een massasprint is bijna onvermijdelijk. Favorieten: André Greipel, Dylan Groenewegen, Edvald Boasson Hagen.

Montgeron

Het is niet de eerste keer dat Montgeron als startplaats van een Touretappe fungeert. Sterker, de eerste etappe van de allereerste Tour de France (1903) ging ook hier van start. De afstand week wel ‘iets’ af van die van vandaag. Toen reden de renners in 467 kilometer helemaal naar Lyon.

Lees meer over Montgeron in de column van Jeroen van Wielaert.

Live meeluisteren kan tussen 14:00 en 19:00 uur. Na afloop blikken studiogasten Marijn de Vries en Maarten Tjallingii terug in NOS Radio Tour de France. Tussendoor ook live verslag rond het WK zwemmen en Motorsport: MXGP Tsjechië.

In De Perstribune (12:00- 14:00 uur) van omroep MAX zijn wielercommentator José Been (Eurosport) en voetbaltrainer Ed Engelkes (Ajax-vrouwen) te gast. José Been is de eerste vrouwelijke wielercommentator van Nederland. Sinds een aantal jaren geeft ze commentaar bij alle grote wedstrijden voor Eurosport. Ooit begin haar loopbaan als fanatiek wielertwitteraar.

Behalve de finale van de 104e Tour de France is er meer te horen op NPO Radio1. Wat betreft sport: het Wk zwemmen en Motorsport: MXGP Tsjechië. Later op de avond een touroverzicht van Henk Lubberding in NOS Langs de Lijn.

Finish-alert

Niets missen van de slotkilometers van de Tour de France? Zet de finish-alert aan!

En voor wie niet van wielrennen houdt: we duiken om 7 uur en later vanaf 10 uur uur het verleden in. Eerst maken we met Vroege Vogels een rondje langs het Naardermeer van weleer. Daarna reizen we af naar het Utopia uit de Middeleeuwen, met een verhaal over Cocange. "De middeleeuwers droomden van Cocagne zoals nu economische vluchtelingen dromen van West-Europa. Cocagne was een troost, een illusie, een dekentje voor in het donker." (OVT 10:00-12:00 uur)

En in RadioDoc (vanaf 21:00 uur) alles over Bibeb, de allerbeste interviewer van Nederland. Over haar verschijnt een boek en de twee auteurs vertellen er over.

Fijne zondag

Ster advertentie
Ster advertentie