Binnenland
EO

'Stop met straatraces met paarden, het is zielig'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. 'Stop met straatraces met paarden, het is zielig'

Racende paarden en een feesttent met muziek en drank. In een hoop Nederlandse dorpen is kortebaandraverij een levendige traditie in de zomer. Niet meer van deze tijd, zegt dierethicus Willem Vermaat in Dit is de Dag.

Zijn traditionele paardenraces diervriendelijk?

Video niet beschikbaar

Op veel plaatsen wordt er in het dorp een renbaan aangelegd, waar paarden tegen elkaar rennen. Soms wordt er ook aan ringsteken gedaan. Vermaat vindt dat we hier zo snel mogelijk mee moeten stoppen. "Waarom wordt dit georganiseerd? Puur voor het volksfeest, het belang van mensen dus en niet voor het belang van paarden", vindt hij.

Het is een voorbeeld van 'instrumenteel gebruik' van een dier. "Dat mag soms best, maar dat kun je alleen rechtvaardigen als er iets tegenover staat. Stel dat je met een dierproef zeker weten een mens kunt redden, dan kun je daar best een ethisch debat over voeren", vindt hij, "maar hier lijden de dieren terwijl er puur het vermaak van mensen tegenover staat."

Dat de paarden lijden, is bewezen, stelt Vermaat. "Er worden allerlei dwangmiddelen gebruikt, zoals een bit. De tong wordt vastgebonden aan de onderkaak, waardoor dieren pijn en stress ervaren."

Absolute flauwekul

Gerard Post van Harddraverijvereniging Heemskerk is organisator van zo’n kortebaandraverij. Hij vindt de opmerkingen van Vermaat 'absolute flauwekul': "Er worden allemaal horrorverhalen over verteld. Mensen zeggen dat de tong wordt 'afgebonden', maar die tong wordt met een pantykousje vastgemaakt zodat die tong vrij kan bewegen maar niet over het bit kan komen. Dan rust hij op de onderkaak en doet het pijn", zegt hij.

Dat is ter bescherming van het paard, stelt hij. Vaak wordt het niet eens gebruikt, maar als het wél wordt gebruikt, is het maar een paar minuten, vertelt Post.

Volgens Vermaat zit het probleem is dat het paard gedwongen wordt, maar dat is helemaal niet zo, vindt Post. "Een paard wat niet wil, loopt niet, of in ieder geval niet hard genoeg." Afgelopen week maakte hij nog een voorbeeld mee: "Ik was in Bemmel en één van de favorieten voor de winst had zo last van de warmte dat hij niet meer wilde, dus de trainer nam genoegen met een lagere klassering."

Een zweep om een paard aan te sporen is verboden sinds 2019. "Er mag eigenlijk maar heel weinig om een paard aan te sporen", vertelt Post. "Dus een paard dat de koers wint, wint omdat hij het zelf leuk vindt om zo hard mogelijk te gaan. Paarden zijn ook competitief", zegt hij. Ze worden heel goed verzorgd, anders gaan ze nooit zo hard rennen.

De kortebaandraverij in Heemskerk is overigens uitgeroepen tot cultureel erfgoed. "Er komt 10.000 man publiek, mensen nemen er een jaar van te voren al vrij voor", vertelt Post. Vermaat gaat niet kijken.

Zijn traditionele paardenraces diervriendelijk? (16 augustus 2023) - Dit is de Dag

Dit is een artikel uit Dit is de Dag (EO), dagelijks van 18.30 tot 19.00 op NPO Radio 1. Abonneer je in je favoriete podcastapp om niks te missen. Op het interactieve platform DIT kun je meepraten over het nieuws.

Ster advertentie
Ster advertentie