Binnenland
KRO-NCRV

Een gesprek met Nobelprijswinnaar Denis Mukwege

foto: Denis Mukwege (ANP)foto: Denis Mukwege (ANP)
  1. Nieuwschevron right
  2. Een gesprek met Nobelprijswinnaar Denis Mukwege

Vandaag werd bekend gemaakt dat De Nobelprijs voor de Vrede dit jaar naar Denis Mukwege en jezidi-activist Nadia Murad gaan voor hun inzet in de strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden.

In 2016 spraken we (destijds in het programma De Ochtend, dat nu Spraakmakers heet) de voorzitter voor het College voor de Rechten van de Mens, Adriana van Dooijeweert. Van Dooijeweert bewonderde Mukwege en wilde met hem in gesprek. Bekijk het gesprek hier terug:

Luister hier het gesprek terug tussen Adriana Van Dooijeweert en Mukwege, gemaakt door verslaggever Maarten Bleumers

Denis Mukwege is gynaecoloog en hij werkt in de Democratische Republiek Congo. Met gevaar voor eigen leven behandelt hij hier slachtoffers van verkrachtingen en seksueel geweld. Wereldwijd wordt hij als expert beschouwd op dit gebied van het 'repareren' van vrouwen die door ernstig seksueel geweld verminkt zijn.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

De Mukwege Foundation

De Mukwege Foundation is een internationale organisatie die een einde wil maken aan seksueel geweld in oorlogen. De stichting heeft zijn thuisbasis in Den Haag.

Het Nobel-comité noemt Mukwege (63) het "voornaamste, meest verenigende symbool, zowel nationaal als internationaal, van de strijd tegen seksueel geweld in oorlogsgebieden". Hij behandelde duizenden patiënten die het slachtoffer werden van seksueel geweld.

Nadia Murad (25), de andere winnaar, werd geprezen voor het openlijk spreken over wat ze meemaakte tijdens haar IS-gevangenschap. Murad zette zich na haar ontsnapping "met zeldzame moed" in als boegbeeld van de jezidi-vrouwen en andere religieuze minderheden.

Ster advertentie
Ster advertentie