Binnenland
NTRPowNed

De Rotterdamse wijk Katendrecht: van verloederde buurt naar een van hipste wijken in Europa

  1. Nieuwschevron right
  2. De Rotterdamse wijk Katendrecht: van verloederde buurt naar een van hipste wijken in Europa

Reiswebsite Time to Momo vroeg ruim 20.000 stedentrippers naar hun favoriete hipste wijken van Europa. De Rotterdamse wijk Katendrecht eindigde in de top 10. 'Wat ooit de rosse buurt van Rotterdam was, is nu een volkswijk met een coole, industriële look', stelt de website. 5 Dagen bespreekt: wat doet succes met een wijk en zijn er behalve voordelen ook nadelen?

5 Dagen... - 07 Feb 2022, 20:00 - 20:30

Katendrecht is booming

Katendrecht is onlangs uitgeroepen tot één van de hipste wijken van Europa; de horeca is booming, de huizenprijzen stijgen rap en het is in alle opzichten the place to be. Ooit was dat anders en was ‘de Kaap’, zoals men in Rotterdam zegt, een plek waar immigranten, zwervers en prostituees woonden en werkten. Toch hebben de oude Kapenezen dierbare herinneringen aan toen.

Twee bejaarde Katendrechters Stien Kloos en Tonia Mulder vertellen over hoe het vroeger en nu is. "Het was altijd heel gezellig, hoor. Met de nieuwe bewoners gaat het heel stroef, want je kent mekaar niet."

5 Dagen Helpt

In 5 Dagen Helpt adopteert het programma Logeerhuis De Buren waar mensen terechtkomen die ontslagen zijn uit het ziekenhuis, geen mantelzorgnetwerk hebben en ook geen zorgindicatie hebben voor een zorghotel. Paula Rotteveel van De Buren vertelt over het wel en wee van het logeerhuis en roept vrijwilligers op zich te melden.

Fred Mesman was ooit cliënt van het Logeerhuis na een flinke knieoperatie, nu is hij vrijwilliger. Hij kookt voor de mensen die na een operatie niet meteen naar huis kunnen.

De Chinese gemeenschap

David Zee is een geboren Katendrechter en heeft een Chinese vader. Hij vertelt over de Chinese gemeenschap die een eeuw lang het gezicht bepaalde van de wijk; Katendrecht was een kleine Chinatown. De Chinezen werden soms met de nek aangekeken in Rotterdam. Zijn Nederlandse grootmoeder raakte haar nationaliteit kwijt toen ze met zijn Chinese grootvader trouwde, zo ging dat in die tijd.

De bereikbaarheid laat te wensen over

In het hoofdpijndossier onderzoekt verslaggever Joris Kreugel de bereikbaarheid van Katendrecht, want die laat volgens velen nogal wat te wensen over. Er is een waterbus, maar die doet sinds kort Katendrecht niet meer aan, dit tot verdriet van de bewoners. Een boze buurtbewoner van Heijplaat is met het stoppen van de veerpont uren per dag kwijt is aan reizen door de stad.

Horeca op Katendrecht

Horecaondernemer Wiland Toelen heeft sinds 2010 de kroeg ‘De Ouwehoer’ op Katendrecht en woont er ook met zijn gezin. Wat heeft Katendrecht hem gebracht en is Katendrecht zichzelf gebleven, ook al komen er steeds meer toeristen en mensen van buitenaf? Je hoort het vanavond in 5 Dagen.

In de vorige eeuw waren er bijna 100 kroegen op Katendrecht. Dat was in de zeemanstijd. Door de verloedering in jaren tachtig en negentig gingen veel horecazaken dicht. Vanaf 2007 kwamen er nieuwe ondernemers. Dat begon onder andere met Theater Walhalla, later volgden er meer. De gemeente stond niet te springen, maar inmiddels wordt Katendrecht bijna doodgeknuffeld.

Platform Katendrecht

De 34-jarige Lorenzo Elstak groeide op op Katendrecht, zijn opa had er een bar en zijn ouders ontmoetten elkaar op het Deliplein. Hij kent het schiereiland nog uit de tijd van de verloedering en verpaupering. Lorenzo startte in 2020 het Platform Katendrecht om verbinding in de wijk meer op gang te brengen.

Op de laatste dag op Katendrecht wordt de actie 5 Dagen Helpt afgerond: er zijn een paar vrijwiligers gevonden voor Logeerhuis de Buren op Katendrecht en een bloemist levert een bloemetje.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie