Binnenland
NTRPowNed

Studenten al twee jaar in lockdown: alles missen wat een studentleven aantrekkelijk maakt

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Studenten al twee jaar in lockdown: alles missen wat een studentleven aantrekkelijk maakt

Studenten die al twee jaar in lockdown zitten missen zo’n beetje alles wat het leven van een student aantrekkelijk maakt: andere studenten ontmoeten, sporten, feesten, studeren, zelfstandig zijn. 5 Dagen staat deze week met de bus in Breda, pal voor Hogeschool Avans en spreekt met studenten en docenten.

5 Dagen...

Psychische klachten

Docent communicatie Raimke Groothuizen praat over de uitdagingen van deze periode als docent, over studenten met psychische klachten en alles wat zij tegenkomt in de praktijk.

In het hoofdpijndossier brengt verslaggever Joris Kreugel het afvalprobleem in kaart. Inwoners van de gemeente Breda moeten steeds meer betalen om hun afval af te laten voeren, zo kost het ophalen van grofvuil 25 euro per keer en is de afvalstoffenheffing met 11% verhoogd. Hij praat met een wijkbewoner die veel last van de gevolgen heeft en ook ziet dat er sowieso een afvalprobleem in Breda is.

De actie 5 Dagen Helpt ondersteunt de HoningRaad in Breda, een inloophuis voor mensen met kanker en hun naasten. Een plek waar lotgenoten met elkaar kunnen praten en waar activiteiten worden georganiseerd. Dit huis heeft behoefte aan een goede schoonmaakbeurt, CO2 meters en planten om de luchtzuiverheid in de gaten te houden en te regelen. 5 Dagen Helpt gaat meehelpen

'In je studietijd leg je je sociale fundament'

Student Marte is 22 jaar en heeft veel last van de lockdown. "In deze periode van je leven, in je studietijd, leg je je sociale fundament. Dat kon nu niet."

Ook gaat het in de bus over ‘peer-to-peer coaching’, studenten die andere studenten coachen, en dus ondersteunen in een tijd waarin er veel problemen op hun pad komen. Ze gebruiken hierbij een mat met kleuren en hun methode is inmiddels zo populair dat er al zesendertig docenten zijn opgeleid.

Het hoofdpijndossier over de enorme stijgende afvalheffing in de gemeente Breda kent vele kanten. Verslaggever Joris Kreugel met een zwerfafvalraper die geconfronteerd wordt met de gevolgen van de stijgende prijzen om afval op te halen. De stad ligt vol rotzooi.

5 Dagen... - 26 Jan 2022, 20:00 - 20:30

Twee studentendecanen vertellen in de bus over het welzijn van studenten. Ze zijn in hun dagelijkse praktijk ter ondersteuning van studenten die in studie, maar ook privé in het nauw komen.

Vrijdag, het slot van de week van 5 Dagen in Breda, vertelt student Melanie waarom ze gestopt is met haar studie in die lange periode van lockdown.

Verslaggever Joris Kreugel praat met de wethouder die verantwoordelijk is voor het afvalbeleid in Breda waar onder de inwoners zoveel om te doen is.

De actie 5 Dagen Helpt voor inloophuis de Honingraad in Breda koerst af op resultaat: er wordt een luchtverversingsapparaat gedoneerd en er melden zich vrijwilligers.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie