Binnenland
NTRPowNed

De Watersnoodramp in 1953, en de watersnood in Limburg; wat kunnen we leren?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Watersnoodramp in 1953, en de watersnood in Limburg; wat kunnen we leren?

De Watersnoodramp in 1953 is inmiddels precies 69 jaar geleden. 5 Dagen staat deze week in Ouwerkerk, Zeeland, bij het Watersnoodmuseum en blikt terug over de ramp van toen, maar kijkt ook naar het hier en nu: de watersnood in Limburg vorige zomer en de stijging van de zeespiegel die ook voor Nederland grote consequenties heeft.

5 Dagen... - 01 Feb 2022, 20:00 - 20:30

Overlevende van de Watersnoodramp ’53

Mina Verton-Kooijman (81) uit Zierikzee is overlevende van de Watersnoodramp ’53. Ze verloor toen haar broertje Han, zelf was ze 12 jaar. Nu is ze betrokken als vrijwilliger bij het Watersnoodmuseum.

Het hoofdpijndossier van verslaggever Joris Kreugel gaat over de LHBTI gemeenschap op Schouwen Duiveland. Dit streng christelijke eiland weigert als enige Zeeuwse eiland de regenboogvlag te hijsen op speciale dagen. Jonge LHBTI’ers proberen de gemeente zover te krijgen dat wel te doen, maar de conservatieve raad stemt vaak tegen.

In 5 Dagen Helpt ondersteunen we de Bende van het Strand, die samen met vrijwilligers afval op het strand raapt. Aan dit project is onder andere reclassering verbonden en veel vrijwilligers hebben een rugzakje, zoals autisme.

Watersnood toen, en nu

Limburger Sjef Muijlkens (89) was twintig toen hij werd opgeroepen om met het leger naar Zeeland te vertrekken om slachtoffers van de Watersnoodramp te helpen. Lange tijd dacht hij er nauwelijks aan, nu komt het steeds weer terug. Hij was samen met zijn dochter Janine uitgenodigd om 1 februari naar de herdenking in het Watersnoodmuseum te komen.

Janine is vorig jaar zelf geconfronteerd met overstromingen, namelijk thuis in Schin op Geul waar het water de woonkelder in haar huis blank zette. Vader en dochter over de angst voor het water.

Joris Kreugel spreek de CDA-wethouder op Schouwen-Duiveland over het niet hijsen van de regenboogvlag, een kwestie die de gemoederen hier bezighoudt. De gemeente heeft weliswaar een diversiteitsplan, maar het hijsen van de vlag die staat voor de vrijheid van de LHTBI-gemeenschap gaat een stap te ver, vindt de meerderheid.

De reddingsbrigade uit Middelburg ingezet in Limburg

Op woensdag praat presentator Petra Possel met twee mannen van de reddingsbrigade uit Middelburg. Ze werden opgetrommeld toen in juli 2021 in Limburg rivieren buiten hun oevers traden en er enorme overstromingen ontstonden. Midden in de nacht vertrok de brigade naar Limburg waar ze een enorme puinhoop aantroffen.

In 5 Dagen Helpt het verhaal van André Dingemans die zelf door ziekte niet mobiel is, maar door de Bende van het Strand een dagje naar het strand kon. Hij werd er dolgelukkig van

5 Dagen... - 03 Feb 2022, 20:00 - 20:30

Bewustwording over de klimaatverandering

Remko Delfgauw, een van de klimaatactivisten van Schouwen-Duiveland, zit samen met een aantal overlevers van de Watersnoodramp en anderen in Stichting BewuSD, die als doel heeft de bewustwording over de klimaatverandering onder de inwoners van Schouwen-Duiveland te vergroten. Hij neemt de 16-jarige Abigail Vriend uit Zierikzee mee, scholier en ook betrokken bij de acties om de klimaatverandering te stoppen. Hoe kunnen zij de mensen overtuigen dat het nodig is het tij te keren?

Kunstenaar Rem van Den Bosch in de bus laat in zijn fotoserie Here comes the flood op schilderachtige wijze zien hoe hoog het water komt als de dijken breken.

Een gevoelige kwestie: de regenboogvlag

In het hoofdpijndossier praat Joris Kreugel met twee ouders van wie de zonen homoseksueel zijn en die ‘het eiland’, Schouwen-Duiveland zo’n beetje ontvlucht zijn omdat ze niet geaccepteerd werden. Aanleiding is de weigering van de gemeente om de regenboogvlag te hijsen, een kwestie die de gemoederen op Schouwen-Duiveland bezighoudt.

Vrijdag maakt Erik de Vries van de Bende van het Strand de balans op van een week actievoeren voor dit vrijwilligersinitiatief. Er hebben zich vrijwilligers aangemeld en er is geld binnengekomen!

5 Dagen... vanuit Wijk aan Zee

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie