Politiek
WNL

Kandidaat-wethouder Rita Verdonk wil 'Rotterdamwet' invoeren in Den Haag

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Kandidaat-wethouder Rita Verdonk wil 'Rotterdamwet' invoeren in Den Haag

Kandidaat-wethouder voor de lokale partij Hart voor Den Haag Rita Verdonk wil de 'Rotterdamwet' invoeren in de Hofstad. "Als we die invoeren in Den Haag hebben we de mogelijkheid om wettelijk een aantal zaken te gaan regelen", zegt ze in het WNL-programma In de Kantine.

De Rotterdamwet maakt het mogelijk om werkloze of overlastgevende woningzoekenden te weren uit probleemwijken, met als doel het leefklimaat te verbeteren. Dit zou bijvoorbeeld de Schilderswijk kunnen helpen, denkt Verdonk.

"De wet heeft er in Rotterdam voor gezorgd dat er in bepaalde wijken werd gezegd: we stoppen met de instroom van migranten", zegt de oud-minister. "Ze hebben gezegd: we zorgen dat er een beter ondernemersklimaat komt, we gaan wat nieuwe winkels naar binnen halen en we zorgen dat er wat nieuwe bewoners en nieuw elan komt. Dan gaan we bouwen, en dan gaan we naar de volgende stap."

Verdonk, die recent terugkeerde in de politiek, zou dat ook graag zien gebeuren in haar eigen stad.

Wbmgp

De Rotterdamwet stamt uit 2005 en heet officieel de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek (Wbmgp). Op dit moment wordt deze in Nederland beperkt toegepast. Zo werd deze medio 2020 gebruikt door negen gemeenten en voor ongeveer 50.000 woningen, waarvan 37.600 in Rotterdam.

Ster advertentie
Ster advertentie