Binnenland
NOSNTR

Almin uit Rotterdam wil openbare douches voor daklozen: 'Toegang tot water is een mensenrecht'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Almin uit Rotterdam wil openbare douches voor daklozen: 'Toegang tot water is een mensenrecht'

Openbare douches voor dak- en thuislozen. Het is een idee van Almin Zolotic uit Rotterdam. Hij wil zichzelf kunnen opfrissen, ondanks dat hij op straat leeft. Zolotic presenteert op 8 februari de zogenoemde 'City Shower' aan de gemeente. Verslaggever Danny Simons ging voor NOS Nieuws en Co alvast kijken.

"We zijn bezig met het ontwikkelen van de City Shower, een duurzame douchevoorziening voor dak- en thuislozen. Het prototype wordt op dit moment gebouwd", zegt Zolotic. "Er is vaak geen gelegenheid om te douchen. In opvanglocaties gelden strenge regels en voorwaarden, terwijl toegang tot water een fundamentele mensenrecht is. De City Shower is een toekomstbestendige oplossing. "Iedereen gaat de meerwaarde ervan zien."

Regenwater

Tijs van Ruth van WaterLeider helpt Zolotic. "Regenwater wordt nu nog als afval beschouwd, maar het is in feite een prachtige grondstof", aldus Van Ruth. "Een douche-unit kun je off-grid neerzetten. Een regenpijp vangt via het dak het regenwater op. Dat kan in een buffer naast de douche bewaard worden. Je kan zonne-energie gebruiken om het water te filteren en verwarmen. Zo is elke plek in de openbare ruimte geschikt voor een City Shower."

n&co city shower

Ster advertentie
Ster advertentie