Binnenland
WNL

Hoogleraar klinische virologie: 'Nu versoepelen is verantwoord, we staan op een keerpunt'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoogleraar klinische virologie: 'Nu versoepelen is verantwoord, we staan op een keerpunt'

De versoepelingen van het coronabeleid die 28 april in gaan zijn verantwoord. Dat zegt hoogleraar klinische virologie van het LUMC, Louis Kroes, in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. "Er zijn nog steeds risico's aan verbonden, maar het is verantwoord om deze stap nu te zetten."

Hoogleraar klinische virologie: ‘Nu versoepelen is verantwoord, we staan op een keerpunt’

De hoogleraar heeft er "alle vertrouwen in dat we op een keerpunt staan". "We zijn op een plateau beland waarna de daling echt gaat komen." Kroes zei eerder al in Het Parool dat versoepelen niet beschouwd moet worden als een stap richting de afgrond. "Er zijn nog steeds serieuze problemen in de zorg. Die moet je een zwaar gewicht toekennen, dat is een afweging die je op de juiste manier moet maken."

Maar bij de afweging moet niet alleen gekeken worden naar de situatie in de zorg, zegt Kroes. "Er zijn ook andere zaken in het geding, die ook risico's vormen." Nu er versoepelingen voor het coronabeleid zijn aangekondigd, ziet Kroes dat er wordt erkend dat "risico's erbij horen".

'Slecht uitgangspunt om maatregelen te nemen'

Ook medisch ethicus en oud-VVD-senator Heleen Depuis maakt bezwaar tegen de focus op de bezetting van de ic-afdelingen. "Je kunt lang discussiëren over wie er op de ic moet komen. Ik vind het een slecht uitgangspunt om dat als zwaartepunt te nemen voor je maatregelen."

Kroes wil benadrukken dat de relatie tussen de versoepelingen en de druk op de zorg "niet te strikt" gelegd moet worden. "Het duurt een behoorlijke tijd voordat besmettingen die nu optreden tot zorgbelasting leiden. De huidige besmettingen treden bovendien op bij gemiddeld jongere mensen. Daarvan is de te verwachten belasting voor de zorg lager."

'Enorme prestatie van de zorg'

"De perspectieven zijn uitstekend als het gaat om het seizoen, de immuniteit onder bevolking en de vaccinaties", vervolgt Kroes. "De feitelijke sterfte op dit moment is nog maar een fractie van wat het was begin dit jaar. Dat is een grote winst en een enorme prestatie van de zorg."

"Het geeft aan dat we op de goede weg zijn en dat er perspectief is. We moeten niet zo benauwd kijken dat de terrassen open gaan. Dat kan op dit moment verantwoord. Daarvan zal het effect zeker niet zijn dat de zorg het nog zwaarder krijgt."

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie