Binnenland
NTRPowNed

Oekraïners in Nederland: hoe nu verder?

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Oekraïners in Nederland: hoe nu verder?

Vorig jaar staken vele Nederlanders de handen uit de mouwen om de gevluchte Oekraïners een veilige opvang te bieden na de Russische invasie. Zo ook in Etten-Leur, waar 5 Dagen deze week staat bij opvanglocatie Het Turfschip. Hier worden sinds begin vorig jaar zo’n 70 Oekraïners opgevangen. Afgelopen weekend vierden ze er voor het eerst oud & nieuw, terwijl er thuis oorlog is. "Dat was bijzonder en ook wel bijzonder verwarrend", aldus Ruud Hoondert eigenaar van de opvanglocatie.

5 Dagen... Etten Leur

Emotioneel nieuwjaar

Ruud Hoondert runt al meer dan 9 maanden opvanglocatie Het Turfschip in Etten-Leur en vierde samen met de Oekraïense bewoners oud & nieuw. "We kregen vooraf de vraag of de televisie om kwart voor elf aan mocht om naar de toespraak van de Oekraïense president Zelensky te kijken." De emoties liepen hoog op bij zowel de Oekraïners als bij Ruud. "Het enige dat wij kunnen doen op zo’n moment is even een dikke knuffel geven, en dat hebben we ook gedaan."

Opvang: van locatie tot gezin

Toen in februari vorig jaar de oorlog begon, moest er van alles gebeuren om opvang beschikbaar te stellen. Ruud runde een evenementenlocatie en gaf al snel aan: "Als dit gaat spelen, staan wij klaar." Niet lang daarna begon de instroom van Oekraïense vluchtelingen en Ruud voegde daad bij woord. Inmiddels vangt hij ongeveer 70 Oekraïners op in Het Turfschip.

Naast opvanglocatie Het Turfschip, boden ook verschillende gastgezinnen in Etten-Leur zich aan om Oekraïnse vluchtelingen op te vangen, onder wie John en Zoë Bazuin. Zij vangen een gezin van zes op in hun huis, waar het nodige aangepast moest worden om ruimte te creëren. Zo heeft het Oekraïnse gezin de drie kamers op de midden verdieping, terwijl ze zelf naar zolder zijn verhuisd. John: "We proberen zoveel mogelijk één gezin te zijn, maar ook iedereen zijn eigen ruimte te geven. We eten elke dag samen."

Cultuurverschillen

De opvang van de Oekraïners bracht het afgelopen jaar z’n ups en downs, zowel in Het Turfschip als bij het gastgezin. Cultuurverschillen spelen daarbij een belangrijke rol: van verschillen in alcoholgebruik tot de bedtijd van de kinderen, en van ziekenzorg tot het eten. Alles komt voorbij. John: "Als er momenten zijn dat we wat willen bespreken, gaan we aan tafel zitten en praten we het uit. We kunnen nog steeds elke keer met elkaar door één deur."

In Het Turfschip spreekt Ruud de Oekraïeners ook aan op hun gedrag als het gaat wringen. Het cultuurverschil op het gebied van eten werd op een andere manier opgelost: tussen de Oekraïners bleek Igor chef-kok te zijn. Ruud heeft hem bij Het Turfschip in dienst genomen, samen met zo’n twaalf andere vluchtelingen, die nu de keukenbrigade runnen. Zo hebben deze Oekraïense bewoners een betaalde baan en waardevolle dagbesteding, en is bij Het Turfschip het personeelstekort, waar ze sinds de coronacrisis mee kampten, verholpen. In Nederland zijn er op dit moment zo’n 46.000 Oekraïners aan het werk bij Nederlandse bedrijven.

De toekomst

Er is bijna een jaar voorbij sinds de komst van de eerste Oekraïense vluchtelingen in Nederland. Niemand weet precies hoe lang de oorlog nog gaat duren. John en Zoë hebben al besloten nog een half jaar door te gaan met de opvang van het Oekraïense gezin in hun huis. Ook Ruud timmert werkt hard om Het Turfschip op gang te houden. Voor zowel Ruud als John en Zoë geldt dat de vriendschappen en banden die zijn ontstaan het allemaal de moeite waard maken.

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie