Binnenland
BNNVARA

Dit racende insect heet het formule 1-bijtje

foto: Huib Koelfoto: Huib Koel
  1. Nieuwschevron right
  2. Dit racende insect heet het formule 1-bijtje

Natuurbeschermer Jac. P. Thijsse noemde hem 'het zilveren fluitje', maar met het oog op de GP stelt insectenkenner Huib Koel in Vroege Vogels een nieuwe naam voor: "Dit bijtje herken je aan zijn snerpende geluid als hij van bloem naar bloem racet, dus misschien is 'Formule 1-bijtje' toepasselijker."

Snerpende geluid van het Formule 1-bijtje

Het zilveren fluitje - dan wel het Formule 1-bijtje – is één van de ruim 350 solitaire bijen in ons land. Het diertje maakt nesten in het losse duinzand, waar het vrouwtje haar eitjes legt. Ze verzamelt stuifmeel van bijvoorbeeld duinviooltjes, terwijl het mannetje van bloem naar bloem racet om vrouwtjes te zoeken om mee te paren. Het geel op het achterlijf van het bijtje op de foto hieronder is stuifmeel dat in de haartjes blijft hangen.

foto: Huib Koel

Geen tactiek

"Het snerpende geluidje van dit bijtje is geen tactiek", denkt Koel. "Wij kunnen het diertje vinden dankzij het geluid, maar het lijkt niet zo dat het geluid bedoeld is om soortgenoten te vinden. De bijtjes vliegen tot en met augustus, maar met een beetje geluk en zonneschijn kun je ze ook dit weekeinde nog boven het geluid van de échte Formule 1-wagens uit horen in de duinen rond Zandvoort."

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie