Binnenland
NOS

Vertrouwen in Nederlandse politiek nooit zo laag geweest

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vertrouwen in Nederlandse politiek nooit zo laag geweest

Het vertrouwen in de Nederlandse politiek was de laatste jaren nog nooit zo laag als nu: zeven van de tien ondervraagden zeggen weinig of heel weinig vertrouwen te hebben in de landelijke politiek. Dat blijkt uit een Ipsos-onderzoek in opdracht van de NOS, ter gelegenheid van Prinsjesdag.

Vertrouwen in de politiek nooit zo laag geweest

“Als we kijken naar de laatste 5 jaar zien we dat het vertrouwen eigenlijk steeds verder aan het dalen is”, vertelt Ipsos-onderzoeker Sander Nieuwkerk in het Radio 1 Journaal. “7 op de 10 Nederlanders geven aan geen vertrouwen in het huidige kabinet.”

Vertrouwen

“Als we het vergelijken met 2020 is het vertrouwen bijna gehalveerd. 2020 waren er nog 4 op de 10 Nederlanders die geen vertrouwen hadden in het kabinet. Momenteel is dat dus 7 op de 10. Een kwart van de Nederlanders heeft maar een beetje vertrouwen. Dat zien we het hele jaar al.”

“Momenteel oordelen ze het kabinet met een 4.2, het is dit jaar niet goed geweest. Als we gaan kijken waar dat aan ligt, is er niet echt een punt wat we aan kunnen wijzen. Het lijkt een combinatie van factoren. Er zijn heel veel crisisdossiers. We zien dat Nederlanders weinig vertrouwen hebben in het kabinet vanwege het huidige beleid omtrent energie, woningmarkt, immigratie, inflatie en natuurlijk ook het stikstofdossier.”

“Nederlanders verwijten het kabinet dat het veel praat, maar weinig doet. De plannen die zijn aangekondigd zijn nog niet merkbaar voor de burger”, vertelt Nieuwkerk. “Momenteel speel er veel in de politiek, er zijn heel veel crisissen. Heel veel Nederlanders hebben met die crisissen te maken. Voor elke Nederlander is er wel een andere zorg.”

Ministers

Ook de individuele ministers worden slecht beoordeeld door de burger. “Er zijn 2 ministers met een schamele voldoende. Dat zijn de 2 onderwijsministers. Dijkgraaf en Wiersma. Die krijgen een 5.7. Niet per se de cijfers in het onderwijs waar je tevreden mee moet zijn. Aan de andere kant zien we dat ministers die te maken hebben crisisdossiers het slechts doen.”

“Sigrid Kaag krijgt de laagste beoordeling. Die wordt beoordeeld met een 3.8. Niet heel hoog. Het heeft waarschijnlijk ook te maken met de inflatie en de reactie erop van de overheid. Anderzijds wordt Mark Rutte ook heel laag beoordeeld met een 4.0. In de top 3 wordt gecomplimenteerd door minister Hugo de Jong van Volkshuisvesting, Rob Jetten van Energie en Christianne van der al van het stikstofdossier.”

Rondkomen

Er is ook onderzoek gedaan naar of Nederlanders nog goed kunnen rondkomen. “Hier zien we ook dat het slechter gaat met de economie. Het aandeel wat nog goed kan rondkomen is 2 op de 5 Nederlanders. Vorig jaar waren dat er 3 op de 5 Nederlanders”, legt hij uit. “Ook hier kunnen we dus zien dat de koopkracht van Nederlanders flink achteruit is gegaan.”

Maatregelen

Er worden vandaag natuurlijk plannen aangekondigd om koopkrachtverlies tegen te gaan. De Ipsos-onderzoekers legde een aantal maatregelen voor aan mensen, zoals een maximumprijs voor energie. “Als je gaat kijken naar de maximumprijs voor energie, driekwart van de Nederlanders heeft daar wel draagvlak voor. Anderzijds hebben we ze ook voorgelegd waar dat geld dan vandaan moet komen. Een van de zaken die werd genoemd de afgelopen weken is dat de grote bedrijven zwaarder belast moeten worden. 7 op de 10 zijn er daar ook mee eens.”

“Ook is er een sentiment dat alleen er momenteel alleen compensatie is voor de lage inkomens, terwijl middeninkomens de klap opvangen. Daarom zijn ook veel mensen er mee eens met het feit dat net als de middeninkomens gecompenseerd worden, als zij moeite hebben met rondkomen.”

RJN Ipsos

NOS Radio 1 Journaal

Word iedere werkdag wakker met het vertrouwde NOS Radio 1 Journaal, gepresenteerd door Astrid Kersseboom. Met natuurlijk het laatste nieuws, achtergronden en de vooruitblik op de dag. Maandag t/m vrijdag van 06.00 tot 09.30 uur op NPO Radio 1.

In het weekend hoor je het NOS Radio 1 Journaal van 07.00 tot 08.30 uur, gepresenteerd door afwisselend Sander van Hoorn en Dieuwke Teertstra.

Ster advertentie
Ster advertentie