Binnenland
BNNVARA

Eerste grote gijzeling van Nederland gaat theaters in

foto: Firma Mesfoto: Firma Mes
  1. Nieuwschevron right
  2. Eerste grote gijzeling van Nederland gaat theaters in

De gijzeling van de Franse Ambassade in Den Haag. Het zegt je misschien niets, maar het gebeurde 45 jaar geleden. Het gaat de boeken in als de eerste grote gijzeling in Nederland. Het Haagse theatergezelschap Firma Mes maakte er een stuk van. Makers Daan van Dijsseldonk en Lindertje Mans vertellen in De Nieuws BV over dit bijzondere deel Nederlandse geschiedenis.

Van Dijsseldonk was enorm verrast toen hij achter het verhaal kwam. "Het is heel fascinerend. Het waren de eerste stappen van de Nederlandse samenleving op het gebied van terrorisme, maar bijna niemand kent het verhaal, ik eerst ook niet."

Japanse Terroristen

"De gijzeling werd uitgevoerd door Japanse terroristen", vertelt Lindertje Mans. "Drie Japanse mannen van het Rode Leger gijzelden de Franse ambassadeur en andere gasten die aanwezig waren in het gebouw. De Japanners eisten dat een gevangen kameraad werd vrijgelaten in Parijs. Daarnaast wilden ze een Boeiing 707 en een miljoen dollar aan losgeld."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Piloot groeit uit tot held

Na dagen onderhandelen ontstond er een impasse tussen de politie en de gijzelnemers, vertelt Van Dijsseldonk. "De Japanners wilden vertrekken, maar vertelden niet wat de bestemming was. Piloot Pim Sierks bedacht zich geen moment en liep naar de ambassade toe om te vragen waar de Japanners naar toe wilden. De gehele wereldpers keek toe hoe de piloot zonder zenuwen de Franse ambassade binnenliep. Het was een historisch moment."

Uiteindelijk vloog Sierks met de Japanners naar Syriƫ, vertelt Van Dijsseldonk. "De Japanners mochten vluchten, kregen een deel van het losgeld en hun gevangen kameraad werd vrijgelaten. Nu is het natuurlijk onwaarschijnlijk dat gijzelaars hun zin krijgen, maar de gijzeling blijft een fascinerend verhaal."

En nu is dit bijzondere verhaal te zien in het theaterstuk 'De Gijzeling'.

Meer van De NieuwsBV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie