Binnenland
KRO-NCRV

Meer kantoren ombouwen tot woning? 'We moeten langdurige leegstand verbieden'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Meer kantoren ombouwen tot woning? 'We moeten langdurige leegstand verbieden'

De vele lege kantoorpanden in Nederland bieden wellicht een oplossing voor het alsmaar groeiende woningtekort. Maar hoe overtuig je de verhuurder om zijn of haar pand aan particulieren te verhuren? "Verbied langdurige leegstand", zegt woningmarktdeskundige Mirthe Biemans bij Spraakmakers.

Hierbij kijkt Biemans niet alleen naar de kantoren: "In de stad Utrecht staat al zoveel leeg dat 17.000 mensen een woning kunnen krijgen", stelt ze. "Het gaat hier bijvoorbeeld ook om panden boven winkels". Echter moet er in zo’n geval vaak iets veranderd of zelfs verbouwd worden, en daar heeft de verhuurder niet altijd zin in. "Daarom moeten we het voor deze verhuurders makkelijker maken om dit soort veranderingen door te voeren."

'Kunnen eigenaren niet dwingen'

Naast het werk dat het met zich mee brengt is het voor eigenaren vaak niet rendabel om hun (kantoor)panden aan particulieren te verhuren. "We moeten ons realiseren dat de financiële prikkels voor de eigenaren groter zijn dan het maatschappelijke belang. Daar moet de overheid op inspelen."

Dit kan volgens hoogleraar Peter Boelhouwer door bijvoorbeeld als overheid financieel bij te dragen. We kunnen eigenaren nu eenmaal niet dwingen om met verlies te verhuren", aldus Boelhouwer. Echter lukt het gemeenten vaak niet om hier op in te spelen.

Volgens Biemans en Boelhouwer komt dit vooral door een tekort aan ambtenaren. Boelhouwer: "Zelfs in een gemeente als Amsterdam of Haarlem, waar ze goede ambtenaren hebben, lukt het ze niet om het woningtekort op te lossen."

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie