Economie
KRO-NCRV

De pijnlijke wereld van de woningcrisis

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De pijnlijke wereld van de woningcrisis

Bouwen, bouwen, bouwen. Dat lijkt het credo voor het oplossen van de woningcrisis. Maar volgens programmamaker Yora Rienstra is het probleem ingewikkelder dan dat. We spreken haar in Spraakmakers.

In haar nieuwe serie Half Holland Dakloos gaat Rienstra zelf op zoek naar een woning en spreekt ze met de mensen achter de woningcrisis. Rienstra woont sinds haar scheiding met haar huidige vriendin en haar kinderen, op een verdieping boven het huis van haar ouders.

"Vorige jaar wilden we vertrekken en zelf iets kopen, want ja, ik ben ook veertig, dus het wordt tijd om op je eigen benen te gaan staan. En toen kwam ik erachter dat ik er niet meer tussenkwam met mijn middeninkomen." De makelaars die ze sprak zeiden dat het gewoon niet ging lukken.

'Kwart huurders heeft moeite met de woonlasten'

Stadsgeograaf Cody Hochstenbach, die ook aan het woord komt in de serie, is auteur van het boek Uitgewoond. Hij vindt dat het hele woonsysteem op de schop moet.

Volgens hem heeft een kwart van de huurders het zwaar met de woonlasten, omdat de huren zo enorm gestegen zijn. "Wij zijn het normaal gaan vinden dat we een onverantwoord deel van ons inkomen kwijt zijn aan de huur."

Aanval op de volkshuisvesting

Hochstenbach legt de schuld van de hoge huren in Nederland, bij de politiek. Die "heeft een aanval gepleegd op de volkshuisvesting, waar we in Nederland een rijke traditie in hadden." Hij spreekt van een doelbewust politiek project, waarbij betaalbare huurwoningen massaal verkocht of gesloopt werden. "Of de huren zijn gigantisch omhoog gekrikt."

'Liberale politiek stimuleerde stijging huizenprijzen'

Volgens de stadgeograaf stimuleert de liberale politiek op rechts al jarenlang lang een stijging van de huizenprijzen. Eén van de argumenten zou zijn "dat je met je koopwoning een eigen vermogen zou opbouwen." "Hierdoor zou je later geen duur pensioen of een uitkering hoeven te ontvangen van de staat."

'Normaal om in een caravan te wonen'

In Half Holland Dakloos spreekt Rienstra ook met andere mensen die maar niet aan een woning kunnen komen. Volgens haar wordt het langzaam normaal dat mensen op vakantieparken en in caravans komen te wonen.

‘Not in my back yard’

Maar ook als mensen een betaalbare plek vinden waar ze iets willen bouwen, zijn er vaak problemen. Rienstra sprak een paar jonge meiden die wilden bouwen op een weiland in Putten. Maar toen het puntje bij het paatje was, kwam de hele buurt in opstand. Jongeren moeten hier wonen maar ‘not in my back yard, is volgens haar een gedachte die bij veel mensen leeft.

'Jongeren belanden in depressies'

Volgens de programmamaakster blijven veel jongeren maar thuis wonen, ook als hun thuissituatie niet prettig is. "Ik zie nu al jongeren die in depressies belanden, zich grote zorgen maken, er niet tussen komen" Volgens haar wordt het voor hen moeilijk om ooit een gezin te beginnen.

Mis niets met de nieuwsbrief van Spraakmakers

Spraakmakers maken we mét jou als luisteraar. En om jou zoveel mogelijk bij ons programma te betrekken, versturen we een dagelijkse nieuwsbrief. Hierin vind je de stelling van de dag, de onderwerpen in de uitzending en een interessant artikel dat zeker het lezen waard is. Zo kun je gemakkelijk meepraten en mis je nooit meer iets!

Meld je hier aan.

Ster advertentie
Ster advertentie