Binnenland
NOSNTR

Wat betekent de huidige woningmarkt voor verkopers en woningzoekenden?

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Wat betekent de huidige woningmarkt voor verkopers en woningzoekenden?

Al maanden dalen de huizenprijzen. Ook vandaag melden makelaarsvereniging NVM en huizensite Funda dat de prijzen naar beneden gaan. Het aanbod is groot maar de forse hypotheekrente lijkt roet in het eten te gooien voor de verkopers. Carola de Groot, woningmarkteconoom van de Rabobank, vertelt erover in Nieuws en Co.

Fanatieke Funda-volgers was het wellicht al opgevallen: op de woningsite worden steeds vaker huizen opnieuw geplaatst, maar dan voor een lagere prijs. Dat blijkt ook uit een analyse van aankoopmakelaar Walter Living, die prijsveranderingen van koophuizen op Funda in de gaten houdt.

Vorig jaar ging 20 procent van de woningen op Funda in prijs omlaag, terwijl dat in 2019 volgens Walter Living slechts zo'n 7 procent was. De meeste woningeigenaren haalden de afgelopen jaren ongeveer 25.000 euro eraf.

Gestegen hypotheekrente

"Wat je ziet is dat de marktomstandigheden is het afgelopen jaar enorm zijn veranderd", vertelt De Groot. "Dat heeft alles te maken met het feit dat de hypotheekrentes enorm zijn gestegen. Dat zorgt ervoor dat mensen op basis van hun inkomen minder kunnen lenen. Maar ook voor de mensen die nog wel kunnen kopen zijn meer kwijt zijn aan woonlasten. Die betaalbaarheid is daardoor dus verslechterd. En dus haakt een potentieel deel van de kopers af."

Verkoopstrategie

Deze verhoging heeft gevolgen voor de volgorde waarin mensen een huis (ver)kopen. "Je ziet dat marktpartijen aangeven dat er sprake is van een andere verkoopstrategie", aldus De Groot. "Verkopers gaan nu eerder zoeken naar een ander huis, in plaats van eerst verkopen.

Hoewel de er meer aanbod bij is gekomen, is de markt nog steeds krap, vertelt De Groot. "Sinds dat er sprake is van die omslag, zie je dat het huizenaanbod afgelopen jaar juist is opgelopen. Er valt wel meer te kiezen, maar tegelijkertijd is er nog geen sprake van een hele ruime markt."

Wat betekent de huidige woningmarkt voor verkopers en woningzoekenden?

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie