Binnenland
NOS

Deze Dag Toen: Freddy Heineken ontvoerd

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Deze Dag Toen: Freddy Heineken ontvoerd

Iedere dag bericht het NOS Radio 1 Journaal over het nieuws, maar op sommige dagen zijn er nieuwsberichten die de geschiedenisboeken in gaan. Vandaag, op 9 november 1983, werden biermagnaat Freddy Heineken en zijn chauffeur Ab Doderer ontvoerd.

Het is woensdagavond 9 november 1983, iets na zeven uur, als Freddy Heineken in gezelschap van twee dames zijn kantoor in Amsterdam verlaat. Zoekend naar zijn auto en chauffeur, wordt Heineken overmeesterd door vier gewapende mannen.

Via een zorgvuldig uitgestippelde route rijden de ontvoerders met Heineken en Doderer naar een schuilplaats in het westelijk havengebied. In een oude loods zijn twee celletjes getimmerd. Ze zijn weggewerkt achter een blinde muur en alleen toegankelijk via een geheime deur.

Losgeld

De ontvoerders, Cor van Hout, Willem Holleeder, Frans Meijer en Jan Boellaard, hopen in één klap rijk te worden met de ontvoering. Ze eisen 35 miljoen gulden losgeld.

Via onder meer advertenties in de krant, cassettebandjes en schuilnamen zoeken ze contact met de politie. In eerste instantie gaat de politie niet op ze in. Na een tweede contactmoment, zo’n twee weken later, wordt het losgeld alsnog netjes afgegeven door een agent.

Heineken en zijn chauffeur zijn echter nog niet vrij. Hun ontvoerders vertrekken halsoverkop met het losgeld. Ze voelen dat ze in de gaten worden gehouden door de politie. Enkele dagen later besluit de politie op een anonieme tip in te gaan. Op 30 november bevrijden agenten Heineken en Doderer in uit de Amsterdamse loods.

Dat was toen, dit is nu.

Ster advertentie
Ster advertentie