Binnenland

VPRO/HUMAN: Nieuw plan onderzoeksjournalistiek

foto: ANP/HUMANfoto: ANP/HUMAN
  1. Nieuwschevron right
  2. VPRO/HUMAN: Nieuw plan onderzoeksjournalistiek

[KRO-NCRV] Omroepen VPRO en Human komen met een nieuw integraal plan voor onderzoeksjournalistiek op alle platformen. Dit naar aanleiding van het NPO-voornemen om radioprogramma’s Argos en Reporter te korten in zendtijd. “Onderzoeksjournalistiek is een pijler van de publieke omroep”, benadrukt Marc Josten, hoofdredacteur van Human. “De discussie ga ik met een positief gevoel voeren.”

Ingewijden lekten het radio-jaarplan van de NPO vorige week aan de Volkskrant. Daarin staat dat onderzoeksprogramma’s Argos en Reporter de helft van hun zendtijd moeten inleveren. Argos won vrijdag nog de zilveren reismicrofoon, onderdeel van de Nipkowschijf. “Een steun in de rug”, vindt Josten in het Mediaforum op NPO Radio 1. “Deze prijs maakt mij ontzettend trots. En je ziet wat de uitgelekte plannen van de NPO teweeg brachten. Veel steunbetuigingen van onder meer Frans Weisglas en Pieter van Vollenhoven.”

Integraal plan op tafel

Vanmorgen ging Gerard Walhof, hoofd radio bij VPRO/Human, in gesprek met NPO-directeur Radio Jurre Bosman. “We hebben een integraal plan op tafel gelegd voor onderzoeksjournalistiek bij omroepen VPRO/Human en wellicht ook de VARA”, weet Josten. “Daarover gaan we graag in discussie.” Forumlid Nikki Sterkenburg uitte stevige kritiek op de NPO. “Het bestuur heeft een aantal rare beslissingen genomen de laatste jaren”, vindt de journalist van de Elsevier. “Dan ben ik blij dat ik bij een tijdschrift werk.”

Heeft de media genoeg aandacht voor de 'lange arm uit Rabat'?

Ster advertentie
Ster advertentie