Steeds meer Nederlanders gokken online, al is dat illegaal
- Nieuws
- Steeds meer Nederlanders gokken online, al is dat illegaal
Zo'n 1,8 miljoen Nederlanders zegt wel eens illegaal tegen betaling te gokken op internet. Dat aantal blijft maar stijgen. Toch is online gokken via internet illegaal in ons land. Een wetsvoorstel om het te legaliseren, ligt al jaren stil. Terecht, volgens hoogleraar Arie Dijkstra. "Het symbool dat iets legaal is betekent ook dat veel brave burgers denken: nu mag het van de overheid. Dat zal voor veel mensen een drempel wegnemen", zegt hij in Radio EenVandaag.
Video niet beschikbaar
Binnenkort debatteert de Eerste Kamer over het wetsvoorstel uit 2016. Ondertussen stijgt het aantal online gokkers nog steeds in ons land. De verleiding om met een paar muisklikken fors geld te winnen is groot.
Online geen sociale controle
Het is een sterk psychologisch gevoel om de drempel van het online gokken over te gaan. "Mensen willen nou eenmaal leuke dingen doen en een positief gevoel krijgen. Met gokken kun je dat gevoel krijgen. Het is altijd leuk om kans te maken op iets leuks", legt Arie Dijkstra uit. Hij is hoogleraar in de gezondheidspsychologie en verbonden aan de Rijksuniversiteit Groningen.
De kans om verslaafd te raken aan online gokken lijkt groter dan verslaafd te raken aan fysiek gokken in een gokhal. Dat heeft volgens Dijkstra meerdere redenen. "Online heb je technische mogelijkheden. Die kunnen op de milliseconde nauwkeurig aansluiten op de wensen van de gebruiker. Daarnaast mis je een sociale structuur als je in je eentje zit te gokken. Niemand ziet dat je boos bent als je verliest en niemand ziet dat je weer teveel inzet. Je wordt niet bijgestuurd. De potentie om verslaafd te raken is groter."
Legaliseren
De Tweede Kamer wil het online gokken uit de illegaliteit halen. Door het uitgeven van vergunningen hopen de partijen die daarvoor zijn meer grip te krijgen op deze online praktijken. Zo moeten gokbedrijven een verslavingspreventiemedewerker aanstellen. Het wetsvoorstel moet nog door de Eerste Kamer.
Hoogleraar Dijkstra ziet niets in legalisering van het online gokken: "Het symbool dat iets legaal is betekent ook dat veel brave burgers denken: nu mag het van de overheid. Dat zal voor veel mensen een drempel wegnemen. Ik voorspel dat er meer mensen in aanraking komen met online gokken en daaronder zullen ook weer gokverslaafden zijn."
Radio EenVandaag
Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nl, Facebook of op Twitter.