Binnenland
BNNVARA

IC-verpleegkundige: 'Onze kerstdagen zijn niet bij de familie, maar in het ziekenhuis'

foto: VieCurifoto: VieCuri
  1. Nieuwschevron right
  2. IC-verpleegkundige: 'Onze kerstdagen zijn niet bij de familie, maar in het ziekenhuis'

Het was tijdens de eerste coronagolf een van de hardst getroffen ziekenhuizen van Nederland: het VieCuri Medisch Centrum in Venlo. Om het zorgpersoneel te bedanken voor het afgelopen jaar heeft het ziekenhuis zanger en presentator Lex Uiting gevraagd een liedje in Limburgs dialect op te nemen. In De Nieuws BV vertellen Uiting en IC-verpleegkundige Desiree Smeets over het 'aafgelaupe jaor'.

Lex Uiting komt zelf oorspronkelijk uit Venlo en heeft al meerdere nummers in Limburgs dialect uitgebracht. In Aafgelaupe jaor wil hij het zorgpersoneel van Limburg, maar eigenlijk van heel Nederland, een hart onder de riem steken door terug te blikken op het afgelopen jaar.

"Er zijn mensen geboren en er zijn mensen ons komen te ontvallen. Die circle of life gebeurt eigenlijk altijd in het ziekenhuis. Dat in combinatie met een soort hoop, van 'we zullen elkaar blijven steunen en op naar een beter volgend jaar'."

De keuze voor Limburgs dialect was snel gemaakt. Uiting: "Ik kan op dit moment niet anders. Als ik iets wil schrijven wat ik zelf geloof, dan moet dat in de taal waarin ik ben opgevoed en opgegroeid. In de taal waarin ik denk en droom. In mijn geval is dat Venloos, een Limburgs dialect."

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=q2ywxROxlLA" start="false"}

IC-afdeling

Desiree Smeets, IC-verpleegkundige in het VieCuri, heeft de clip gisteren met haar collega's gezien tijdens de digitale kerstborrel van het ziekenhuis. "Er werd fantastisch op gereageerd, iedereen was enthousiast. Maar ook emotioneel en trots op elkaar."

Volgens Smeets was het afgelopen jaar heel spannend, maar hebben ze het als personeel samen gedaan. "De loyaliteit die we onder elkaar hebben gehad is bijzonder mooi geweest. Iedereen heeft voor elkaar klaargestaan, dat was zo mooi om te beleven. Ondanks al het verdriet dat er om je heen was."

Quote

Je krijgt van de familie persoonlijke boodschapjes die je aan je patiënt gaat vertellen. Dat gaat onder je huid zitten.

Desiree Smeets

Ondanks dat Smeets haar werk met plezier doet, heeft ze een moeilijk jaar achter de rug. "Wat ik erg zwaar vond, is dat de familie niet aanwezig kon zijn. Normaal gesproken wil je professioneel omgaan met deze zaken, en kun je het makkelijker afsluiten. Maar nu deden we wat de familie normaal doet, dus een hand vasthouden, praten over de namen van de familie met de patiënt. Ook al slaapt 'ie, toch praat je samen. Je krijgt van de familie persoonlijke boodschapjes die je aan je patiënt gaat vertellen. Dat gaat onder je huid zitten."

Echtpaar

Er zijn Smeets allerlei coronapatiënten bijgebleven, maar een echtpaar in het bijzonder. "De echtgenoot was overleden en zijn vrouw was nog in slaap en aan de beademing. Op het moment dat ze wakker werd zei ze meteen: 'Mijn man is er niet meer'. En dat kun je dan alleen maar bevestigen. Ze heeft eigenlijk geen afscheid kunnen nemen van haar eigen man, dat is toch heel verdrietig?"

Lex Uiting kreeg met een cameraman onbeperkt toegang tot alle afdelingen van het ziekenhuis om te filmen voor de clip, ook op de IC en corona unit. "Ik voelde me een beetje een pottenkijker. Ik had bijna het idee dat ik Desiree en haar team in de weg stond, terwijl we meer dan welkom waren. Je ziet daar dan mensen echt vechten voor hun leven. Je hoort verhalen dat mensen al drie maanden in coma liggen, en er de komende drie maanden waarschijnlijk nog steeds in liggen. Dat het dan nog steeds niet zeker is of ze het überhaupt gaan redden. Ik vond dat wel pittig."

Opschalen

De coronabesmettingen lopen inmiddels weer flink op en ook in het VieCuri wordt vervroegd opgeschaald. Desiree Smeets: "Dus is de vraag weer gekomen of we 12-uursdiensten willen draaien. Dat gaat wel vrijwillig. Maar het betreft vakantieperiodes, en dan is het de vraag: hoe loyaal kunnen we naar elkaar zijn om een dagje of wat in te leveren? Je ziet het op je afkomen, we moeten toch weer de schouders eronder zetten. Dat hebben we tot nu toe met enthousiasme gedaan, en dat hopen we te blijven doen."

Quote

Zit je nog op klappen te wachten? Alsjeblieft mensen, hou je aan de regels.

Desiree Smeets

Tijdens de eerste coronagolf werd het zorgpersoneel overladen met cadeaus en applaus, maar van die waardering ziet Smeets nu niet veel meer terug. "Zit je nog op klappen te wachten? Alsjeblieft mensen, hou je aan de regels. Dat helpt ons namelijk ook. Onze kerstdagen zijn dadelijk niet bij de familie, maar in het ziekenhuis. Dus daar zijn wij heel veel mee geholpen."

Lex Uiting schrijft Limburgs liedje om zorgpersoneel te bedanken

Meer van De Nieuws BV?

Volg ons op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie