Binnenland

Afgelopen twee jaar drie doden en miskraam door listeriabacterie in vleeswaren
NOS

foto: nosfoto: nos
  1. Nieuwschevron right
  2. Afgelopen twee jaar drie doden en miskraam door listeriabacterie in vleeswaren

Gisteravond werd bekend dat vleeswaren op grote schaal worden teruggeroepen omdat ze besmet kunnen zijn met de listeriabacterie. Deze bacterie kan gevaarlijk zijn voor verzwakte mensen en zwangeren.

Dat er drie doden zijn gevallen door de listeriabacterie, heeft het RIVM pas deze week ontdekt met een nieuwe onderzoeksmethode. Het RIVM had besmette monsters uit de fabriek in Aalsmeer gekregen van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Met de nieuwe methode kon deze week worden vastgesteld welk type listeriabacterie de besmetting heeft veroorzaakt. Het RIVM kon die besmetting linken aan twintig ziektegevallen en drie sterfgevallen.

Extra inspecties

Het was bij de NVWA al eerder bekend dat er vermoedelijk wat mis was bij vleeswarenleverancier Offerman. Volgens een woordvoerder van de Voedsel- en Warenautoriteit zijn er de afgelopen maanden extra inspecties uitgevoerd bij het bedrijf.

De toezichthouder droeg Offerman op om extra maatregelen te nemen. Daar is wel gehoor aan gegeven, maar dat heeft niet genoeg geholpen. "Ze hebben bijvoorbeeld extra hygiƫnemaatregelen genomen voor de productielijn, extra monsters genomen. Maar dat had onvoldoende effect", zegt een woordvoerder van de NVWA.

Vleesleverancier Offerman roept alle voorverpakte vleeswaren terug die in zijn fabriek in Aalsmeer gesneden en verpakt zijn. Die zijn onder meer bij Aldi, Bidfood, Jumbo, Sligro en Versunie terecht gekomen. De productielocatie in Aalsmeer is een van de drie locaties van het bedrijf.

In de terugroepactie zitten vleeswaren als voorverpakte kipfilet, achterham en bacon. Jumbo roept 135 verschillende vleeswaren terug. Hier is de hele lijst te vinden. Bij Sligro gaat het om 168 verpakte artikelen en Aldi roept vier producten terug.

Ster advertentie
Ster advertentie