Binnenland
KRO-NCRV

Mick van Wely: 'Als criminelen verder gaan, doen politie en justitie dat ook'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Mick van Wely: 'Als criminelen verder gaan, doen politie en justitie dat ook'

"Dit is echt op het randje", zegt misdaadjournalist Mick van Wely over de ontvoering die de politie in scène zette bij de zaak rond de afpersing van een fruitgroothandel. "Als criminelen steeds verder gaan, doen politie en justitie dat ook."

De grenzen verschuiven aan beide kanten, ziet Van Wely. "De misdaad wordt geraffineerder en complexer", zegt de misdaadjournalist van De Telegraaf.

In deze geruchtmakende zaak werd een fruitteler afgeperst en zijn werknemers bedreigd met aanslagen op hun leven. Anderzijds is een ontvoering een erg zwaar middel. Van Wely: "Het versterkt elkaar, maar ik denk dat het niet anders kan."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Rechter beslist

In deze zaak kreeg justitie wat ze wilde: de verdachte schrok zo van de ontvoering en is gaan verklaren. Van Wely denkt de politie wel moest, maar benadrukt dat het goed is dat uiteindelijk de rechter beslist of deze inzet proportioneel was. "Laat de rechter daar maar over oordelen."

Ondanks de harde aanpak van zware criminaliteit, blijft het lastig de grootste criminelen te berechten, ziet Van Wely. "De uitvoerders zijn gepakt, maar de kopstukken zitten nog in het buitenland waardoor je de angel er niet uithaalt."

Niet nieuw

Eerder deze maand heeft de rechter in een andere zaak de inzet van een omstreden undercovermethode nog verworpen. Robert Horselenberg, rechtspsycholoog aan de Universiteit van Maastricht, kijkt kritisch naar politie en justitie die steeds verder gaan met opsporingsmethoden in de strijd tegen de georganiseerde misdaad.

"In dit geval lijkt de verklaring van de verdachte te kloppen, maar je loopt ook het gevaar dat personen onder druk vanuit angst dingen gaan verklaren die niet kloppen", zegt hij. "Dan moet je zo’n methode eigenlijk niet gaan toepassen."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Crime fighter

Horselenberg ziet dat het OM "zich steeds meer als crime fighter" gedraagt. Oud-staatsecretaris van Justitie en voormalig Officier van Justitie Fred Teeven, vindt het een logisch gevolg van de steeds zwaardere georganiseerde misdaad in ons land.

"Het ging hier om hele onschuldige slachtoffers tegen wie zwaar geweld wordt gebruikt." Als overheid moet je er volgens hem alles aan doen om de dreiging te stoppen. "Is het proportioneel en hebben we geen ander middel? Als je niks anders hebt om er een eind aan te maken, dan moet je het doen."

Teeven vindt dat wanneer je een lichter middel hebt, dit altijd de voorkeur verdient. Toch is ontvoering wat hem betreft niet ongeoorloofd als het gaat om het beschermen van onschuldige burgers. De methode is ook niet nieuw voor hem. "Ik heb iets soortgelijks meegemaakt in een andere zaak."

Volgens Teeven moet je alles kunnen verantwoorden in het dossier en is het uiteindelijk aan de rechter om te beslissen of de methoden verantwoord waren.

Download de NPO Radio 1-app

Met onze app mis je niks. Of het nou gaat om nieuws uit binnen- en buitenland, sport, tech of cultuur; met de NPO Radio 1-app ben je altijd op de hoogte. Download 'm hier voor iOS en hier voor Android.

Ster advertentie
Ster advertentie