Binnenland

Trump en Poetin in gesprek: 'Wereld wil dat we goed met elkaar omgaan'
NOS

foto: EPAfoto: EPA
  1. Nieuwschevron right
  2. Trump en Poetin in gesprek: 'Wereld wil dat we goed met elkaar omgaan'

De Amerikaanse president Trump en zijn Russische ambtgenoot Poetin zijn in Helsinki begonnen aan hun topontmoeting. "De wereld wil dat wij goed met elkaar omgaan", zei Trump voorafgaand aan het gesprek. Hij benadrukte erbij dat de VS en Rusland samen beschikken over 90 procent van het aantal kernwapens ter wereld. "Dat is geen goede zaak, daar moeten we wat aan doen."

Trump sprak de verwachting uit dat de VS en Rusland "een buitengewoon goede" relatie krijgen. Ook complimenteerde hij Poetin met het WK, dat hij "een van de beste ooit" noemde. Poetin was korter van stof. Hij zei dat het tijd werd over de relatie tussen beide landen te praten. Ook een aantal internationale kwesties komen wat Poetin betreft aan de orde, al zei hij niet specifiek welke.

Poetin kwam vanochtend met enige vertraging aan in Helsinki. Hij staat niet bekend om zijn punctualiteit. Ook onder anderen koningin Elizabeth, de paus en bondskanselier Merkel liet hij in het verleden wachten.

Trump had vanochtend al een ontbijt met de Finse president Sauli Niinistö. De Amerikaanse president sprak daarbij de verwachting uit dat zijn gesprek met Poetin prima zal verlopen.

Thema's die Trump en Poetin naar verwachting onder meer bespreken zijn Syrië, de oorlog in Oekraïne, de Russische annexatie van de Krim, en Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen. In dat laatste dossier werd vrijdag bekend dat twaalf Russen in de VS zijn aangeklaagd voor het hacken van e-mails van de Democratische Partij en de campagne van Hillary Clinton.

Het is niet de verwachting dat de top veel concreets oplevert. Analisten zeggen dat het doorgaan van de ontmoeting voor Poetin al een overwinning is. Rusland kan zich manifesteren als een grote speler op het internationale politieke toneel.

'Wereldorde niet vernietigen'

In Brussel bestaat enige vrees over de uitkomsten van de Helsinki-top. De voorzitter van de Europese Raad, Donald Tusk, deed gisteren vanuit China een oproep aan Trump en Poetin om de wereldorde niet te vernietigen, maar te verbeteren.

Vanochtend zei Trump op Twitter dat de betrekkingen tussen de VS en Rusland nog nooit zo slecht waren. Volgens hem komt dat door het beleid van zijn voorgangers en door "de heksenjacht", waarmee hij doelt op het onderzoek van speciaal aanklager Mueller in de VS naar Russische beïnvloeding van de Amerikaanse verkiezingen en de banden tussen het Trump-kamp en Rusland.

Ster advertentie
Ster advertentie