Binnenland
BNNVARA

Dieren tijdens transport blootgesteld aan mishandeling en extreme hitte

foto: Vroege Vogels/tsarinafoto: Vroege Vogels/tsarina
  1. Nieuwschevron right
  2. Dieren tijdens transport blootgesteld aan mishandeling en extreme hitte

"Dieren worden vervoerd onder extreme hitte en mishandeld en ingeladen op horrorschepen die totaal ongeschikt zijn voor vervoer", zegt Anja Hazekamp in Vroege Vogels. Op verzoek van de Europarlementariër komt er een Europese parlementaire enquête naar de misstanden bij diertransporten.

Anja Hazekamp, Europarlementariër voor de Partij voor de Dieren, pleitte al jaren voor de enquête en eindelijk is het zover. Hazekamp bezocht zelf verschillende Europese havens waar ze de gruwelijke situaties waarin dieren terechtkomen tijdens transport met eigen ogen kon aanschouwen: "Het zijn beelden die je nooit meer kwijtraakt."

Extreme temperaturen en mishandeling op grote schaal

"Dieren worden tijdens transporten blootgesteld aan extreme temperaturen, de transporten duren te lang, dieren hebben geen toegang tot water en voedsel, dat soort zaken zijn aan de orde van de dag", zegt Hazekamp in Vroege Vogels. Ook is bij de dierentransport doorgaans te weinig ruimte voor de dieren, en komt volgens Hazekamp mishandeling van dieren voor op hele grote schaal.

"Deze parlementaire enquêtecommissie gaat grondig onderzoeken hoe het kan dat steeds weer vergunningen worden gegeven voor diertransporten die plaatsvinden onder illegale omstandigheden", zegt Hazekamp. "We willen bereiken dat alle EU-landen zich aan de regels houden en niet langer toestemming geven voor diertransporten bij extreem weer en voor wekenlange transporten naar landen buiten Europa."

Parlementaire enquête

Het is pas de vierde keer dat dit zwaarste politieke middel wordt ingezet in Europa. Voorgaande enquêtes gingen over de Panamapapers, Dieselgate en de gekke koeienziekte. De parlementaire enquête wordt namelijk alleen ingezet bij hele zware misstanden. Hazekamp: "Wij gaan ervan uit als het onderzoek goed wordt uitgevoerd, dat de wetgeving daarna drastisch wordt aangepast en dat bijvoorbeeld transporten naar buiten Europa, niet meer plaats zullen vinden."

Enquete dierenwelzijn

Vroege Vogels: iedere zondagochtend van 07.00 tot 10.00 uur.

Vroege Vogels is hét programma over natuur en milieu. Op zondagochtend te beluisteren op NPO Radio 1 en vrijdagavond te zien op NPO 2. Like Vroege Vogels op Facebook of volg het programma op Twitter of Instagram.

Ster advertentie
Ster advertentie