Binnenland
NTRPowNed

Pelgrimsroutes in Friesland populair. 'Het draait om nederigheid'

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Pelgrimsroutes in Friesland populair. 'Het draait om nederigheid'

Het aantal bezinningstoeristen in Friesland neemt toe. In het noorden van de provincie start de eeuwenoude pelgrimsroute naar Santiago de Compostella, waarnaar de belangstelling al jaren stijgt. Nu weten ook steeds meer mensen hun weg naar de pelgrimsroutes binnen de provincie te vinden. Het vlakke Friese landschap is in trek bij wandelaars en fietsers die rust, eenvoud en bezinning willen.

5 Dagen... vanuit Peins

"Volgens puristen moet een pelgrimstocht minimaal duizend kilometer zijn", zegt Fokko Bosker in 5 Dagen. Als schrijver van wandelgidsen kijkt hij daar anders tegenaan. "Pelgrimeren gaat om tot rust komen, de stilte ervaren en het landschap beleven. Dat kan ook op een middag in Friesland."

Bezint eer gij begint

Bezinning gaat voor Bosker over het besef van- en het ontzag voor de schoonheid om ons heen. "Het draait om nederigheid", denkt Bosker. "We streven als mens altijd naar groei, maar zelfs een kind snapt dat groei niet eindeloos is. Op een zeker moment moet je je opnieuw leren verhouden tot je omgeving."

Studente Kjelda Glimmerveen trok vijf dagen lang op haar racefiets over een pelgrimsroute door Friesland. ’s Nachts sliep ze in een van de vroegmiddeleeuwse kerken die de provincie rijk is. Glimmerveen herkent zich in de visie van Bosker. "Als pelgrim word je je ervan bewust hoe klein je bent in de wereld." Dat is voor Glimmerveen niet hetzelfde als je nietig voelen. "Het kleine kan juist heel groot zijn. In je eigen gedachtes gaan zoveel werelden schuil."

Pelgrimeren in tijden van crisis

Glimmerveen is net een paar dagen terug van haar pelgrimage en zij voelt zich "vooralsnog rustig", maar ze weet niet voor hoelang.

Hoelang een pelgrimsroute ook duurt, uiteindelijk komen pelgrims weer terug in de maatschappij van hoge energierekeningen, dure boodschappen, overvolle asielzoekerscentra en zorgwekkende klimaatverandering. De vraag is hoelang een mens nederig kan blijven in een onrustige wereld. Dominee Hinne Wagenaar kan daar in de uitzending van vanavond wellicht een antwoord op geven.

foto: Joachim de Ruijter

5 Dagen in het Friese Peins

5 Dagen

5 Dagen: Jouw nieuws, jouw verhaal. Elke werkdag live van 20.00 tot 20.30 uur. De gele NPO Radio 1-bus staat elke week in een andere gemeente in het land.

Presentator in de bus is Jo van Egmond (op vrijdag Ajouad El Miloudi). Verslaggever ter plekke is Mirthe van der Drift.

Ster advertentie
Ster advertentie