Buitenland
VPRO

In Chili moeten ze koukleumen voor een schonere lucht

foto: AFP
  1. Nieuwschevron right
  2. In Chili moeten ze koukleumen voor een schonere lucht

De hoofdstad van Chili, Santiago, worstelt met sterk vervuilde lucht. Nu, aan het begin van de winter, hangt er smerige bruine smog in de miljoenenstad en kunnen de inwoners moeilijk ademhalen. Reden voor de autoriteiten om in te grijpen, vertelt correspondent Boris van der Spek in Bureau Buitenland.

VPRO BB Uitgelicht

Wintersmog

Door de ligging van Santiago, in een vallei aan de voet van het Andesgebergte, kan de lucht moeilijk ververst worden. "Het is winter hier en heel koud, met name ’s nachts. En om het toch een beetje warm te hebben wordt hier massaal hout gestookt door met name het arme deel van bevolking," vertelt Van der Spek die zelf ook in Santiago woont.

"Het is mede daarom de vuilste stad van Zuid-Amerika en dat merk je eigenlijk gelijk als je er landt met het vliegtuig. Ver boven de stad is de lucht nog redelijk schoon, maar als je de vallei in vliegt waar de hoofdstad ligt, dan vlieg je als het ware een badkuip in met smerige bruine lucht." Deze luchtvervuiling komt boven het dagelijkse verkeer en de zware industrie in het gebied. Dit draagt allemaal toe dat Santiago regelmatig last heeft van wintersmog.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Gezondheidsklachten

De luchtkwaliteit is er heel slecht. En dat merken bezoekers ook vrij snel volgens de correspondent. "Het is zo erg dat dat je hoge gebouwen niet ziet staan als je vanaf het vliegveld naar de stad rijdt, en na een paar dagen begint je keel pijn te doen en komen vieze zwarte stukken uit je neus." Volgens het VN-Milieuprogramma lopen de kosten voor de Chileense staatskas als gevolg van de slechte lucht tegen de 700 miljoen dollar: mensen moeten vaak behandeld worden voor ademhalingsproblemen. "Verschillende onderzoeken tonen aan dat ieder jaar tussen de duizend en tweeduizend mensen in Santiago overlijden aan longziektes die zijn veroorzaakt door luchtvervuiling."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Noodverordening voor een schoner lucht

De afgelopen dagen daalde de luchtkwaliteit naar kritieke waardes. De autoriteiten hebben daarom een tijdelijke noodverordening uitgegeven. "Elke dag mag maar een beperkt aantal auto’s rijden. Bijvoorbeeld als het kenteken van je auto op het cijfer 1 eindigt mag je alleen op maandag rijden. Mensen worden afgeraden buiten te sporten en scholen mogen buiten helemaal geen gymles geven. En zolang het alarm geldig is, en dat wordt per dag bekeken, mag er geen hout gestookt worden."

Bureau Buitenland

Bureau Buitenland: internationaal nieuws, reportages en geopolitiek. Met achtergronden en opmerkelijke verhalen uit het buitenland. Dagelijks te horen tussen 13:30 en 14:00 uur, of terug te luisteren als podcast.

Ster advertentie
Ster advertentie